Als één van de oudste vormen van beleggen, is investeren in goud nog altijd een belangrijk onderdeel van een goede beleggingsstrategie. Dit kan in fysiek goud onder de vorm van munten en baren, maar ook in papiergoud en goudmijnaandelen. Op dezelfde manier kan ook in dat ander edelmetaal, zilver, belegd worden. We bespreken de voor- en nadelen en geven tips over hoe u het best de verschillende vormen van beleggen in edelmetalen benut.
Voordelen van investeren in goud
Beleggen in goud zorgt voor een goede bescherming tegen inflatie. Landen die veel schulden hebben drukken geld bij. Door dit extra aanbod aan geld, zakt de waarde ervan en vermindert de koopkracht. Om zich te wapenen tegen die oplopende inflatie en de waarde van het vermogen te beschermen, kopen beleggers goud. Het product (of de dienst) die u met uw papiergeld kunt kopen op het moment dat u uw geld omzet in goud, zou u dan veel later nog steeds moeten kunnen kopen met de hoeveelheid goud die u aangekocht had. Er is een verband tussen inflatie en goud, maar daarom geen directe correlatie. Het is vooral een soort van verzekering van de financiële toekomst.
Daarnaast biedt goud nog vele andere voordelen:
- Goud wordt aangekocht als ‘safe haven’ ter bescherming tegen geopolitieke spanningen, marktonzekerheid en angst in het algemeen.
- Als de aandelenmarkten het wat minder doen, zal goud het goed doen en omgekeerd. Hierdoor beschermt het tegen de algemene volatiliteit.
- Het is een eenvoudige vorm van opslag van waarde.
- Goud is zeer liquide. U kan het overal ter wereld snel omwisselen.
- Het beleggen in munten maakt dat u kleinere waarden kunt verhandelen, wat nog flexibeler is.
- Hoewel u geen coupon of dividend krijgt op het aanhouden van fysieke edelmetalen, kan er wel een mooie meerwaarde mee bekomen worden.
Goudfondsen en trackers
Daarnaast kan u ook investeren in goudfondsen en trackers die de goudprijs volgen. Door de hefboomwerking kan de verandering in waarde zelfs sterker zijn dan bij een investering in fysiek goud. Echter treden er risico’s op als het beurs- of politiek klimaat verandert in het land waar de uitgever gevestigd is. Hetzelfde geldt voor goudmijnaandelen.
Opslag van goud
Hierdoor is de veiligste vorm van investeren in goud of zilver, het bezitten van het fysieke edelmetaal. Als logisch gevolg moet u dit fysiek goud wel ergens kunnen opslaan. U kan uw goud bewaren in een safe in de bank. Bij ernstige problemen of onlusten kan het echter moeilijk zijn om uw goud bij de bank in handen te krijgen. Opslag bij de verkoper kan ook en is al eenvoudiger om snel aan te geraken. Preppers zweren bij fysiek edelmetaal dat u zelf bewaart en het liefst in kleine munten.