Of u nu nieuw bent in beleggen of een expert, investeren in goud kan iets voor u zijn.
Naast zilver en andere edelmetalen is goud een van de veiligste beleggingsmethoden omdat het aan waarde wint met de inflatie. Deze belegging kan de vorm aannemen van fysiek goud met staven en munten, of van papiergoud zoals ETC's, aandelen van mijnbouwbedrijven, ETF's, contract- of optiefondsen.
Na vastgoed is goud de op één na meest voorkomende vorm van beleggen in België, dankzij de hernieuwde winstgevendheid. In Vlaanderen staat het zelfs op de eerste plaats. Ontdek hier de voor- en nadelen en hoe te beleggen in goud.
Voordelen
Goud is een veilige haven: het verliest geen waarde als gevolg van inflatie, ongeacht de economische situatie. Al meer dan 5.000 jaar wordt fysiek goud verhandeld en is het nooit failliet gegaan. Waarom? Omdat de hoeveelheid beperkt is, goud zeldzaam is en daarom erg populair en duur. Er zal altijd vraag en aanbod naar goud zijn. Goud is dus een betrouwbare en internationaal erkende belegging. Het heeft universele marktwaarde in alle landen van de wereld. Dit alles versterkt de zekerheid van deze investering.
Ook al kan beleggen in papiergoud potentieel meer opleveren, geeft fysiek goud u de zekerheid om uw vermogen fysiek op te slaan, te vervoeren en te verkopen. Het is gemakkelijker op te slaan dan papiergoud, omdat u geen tussenpersoon en geen platform hoeft te betalen om de belegging te beheren. Het wordt aanbevolen om het in kleine maat te kopen, zodat u uw investering kunt versnipperen en zo kunt besluiten het ene onderdeel te verkopen en het andere te behouden. Beleggen in goud is ook een goede manier om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren en zo uw risico te spreiden.
Nadelen
Het grootste nadeel van goud is tegelijkertijd het grootste voordeel: de prijs. Het is noodzakelijk om een bepaald budget te hebben om te kunnen beleggen in goud. Dit ligt daarom niet voor iedereen binnen handbereik.
Als u in goudbaren heeft geïnvesteerd, kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om ze te verkopen, in tegenstelling tot de kleinere munten. Een goudbaar is niet goedkoop, dus het kan lastig zijn om een koper te vinden.
Investeren in papiergoud brengt enkele beperkingen met zich mee, zelfs als het efficiënter is dan fysiek goud. Er gaan namelijk beheersvergoedingen mee gepaard. Vervolgens is er een risico verbonden aan de betrouwbaarheid van de uitgevende instelling. Als uw voorspellingen en schattingen onjuist zijn, kan dit ook aanzienlijke verliezen met zich meebrengen. Het is daarom noodzakelijk om permanente monitoring en diepgaande analyses van de goudmarkt uit te voeren.
Hoe beleggen?
The House verkoopt goud- en zilvermunten en goudbaren. Ze kopen sieraden, baren en munten in goud en in zilver aan. The House koopt geen diamanten, platina of palladium. Ze verzekeren veilige leveringen tegen redelijke prijzen.