Hogere pensioenleeftijd, lagere pensioenen, strenge besparingen,… Een greep uit de ingrijpende gevolgen van de vergrijzing. We zijn met steeds meer en leven steeds langer. De ouder wordende populatie heeft ook zijn impact op de woonmarkt. Serviceflats worden steeds populairder en veel beleggers sprongen al op de kar. Is dit een zinvolle belegging? Wij proberen u inzicht te geven in de werking van serviceflats en hoe die verschilt van klassiek vastgoed. We maken onderscheid tussen investeringen in serviceflats via financieel recht enerzijds en via eigendomsrecht anderzijds. We gaan ook dieper in op het rendement van deze beleggingen en de verschillende kosten die hiermee gepaard gaan.
Sterke opmars in beleggen in serviceflats
Door het oud worden van de babyboomers hebben we in België te maken met een toenemende vergrijzing. Velen onder hen zijn nog te gezond om in een rusthuis in te trekken, maar ondervinden toch problemen met het zelfstandig wonen. Serviceflats bieden hier de ideale oplossing voor waarbij de bewoners hun vrijheid behouden, en toch van een brede waaier aan diensten kunnen genieten wanneer nodig. De vraag naar zo’n flat kent een sterke opmars, er wordt namelijk reeds met wachtlijsten gewerkt. Beleggen hierin kan dus de moeite lonen, aangezien de verhuur bijna gegarandeerd wordt (in tegenstelling tot appartementen).
Echter, hiervoor wordt ook een meerprijs betaald. In een serviceflatcomplex zijn meestal grote gemeenschappelijke ruimtes aanwezig waarvan de bewoners gebruik kunnen maken. De ligging is normaliter ook ideaal in het centrum, met veel faciliteiten voorhanden. Dus de serviceflats bieden voordelen maar dit heeft ook zijn prijs, aangezien ook aan strengere veiligheidsvoorschriften moet worden voldaan. De eventuele verhuur van de serviceflat gebeurt niet door de belegger maar door de uitbatingsvennootschap, waardoor u minder zorgen kent.
Wanneer u beslist om te investeren in serviceflats hebt u de keuze tussen twee types: ofwel wordt u zelf eigenaar van een flat (eigendomsrecht), ofwel investeert u in het volledige serviceflatcomplex en wordt u geen eigenaar van een bepaalde flat (financieel recht). We zullen in wat volgt wat dieper ingaan op beide types.
Financieel recht
Bij het beleggen in serviceflats via een financieel recht wordt u als belegger geen eigenaar van één bepaalde flat, maar koopt u als het ware een aandeel in het hele complex. U investeert dan over een lange periode van meestal 30 jaar een bepaalde som geld en ontvangt huurinkomsten wanneer u niet zelf in de woning intrekt. In die 30 jaar wordt uw investering toevertrouwd aan een exploitant/uitbater die uw geld beheert. Na afloop van de periode krijgt u uw geld hopelijk terug (zonder meerwaarde). Het rendement bestaat enkel uit de huurinkomsten.
Hoewel u geen eigenaar wordt van een bepaalde flat kan u toch het woonrecht op een serviceflat krijgen. U krijgt hierbij voorrang en zodra er een flat vrijkomt, kunt u die betrekken. Natuurlijk vallen de huurinkomsten dan weg wanneer u zelf in de flat gaat wonen. Via het financieel recht hebt u het risico dat de uitbater het geld niet volledig kan terugbetalen na 30 jaar. Zodoende is het van belang om een doordachte keuze te maken in welke serviceflat u investeert: is het wel een rendabel project? De kostenstructuur van een bepaald complex kan hier een cruciale rol in spelen. Erfrechtelijk gaat het recht over naar de erfgenamen, het woonrecht kan echter niet naar de kinderen over gaan.
Eigendomsrecht
Via het eigendomsrecht wordt u wel zelf eigenaar van de serviceflat. Op deze manier bent u minder afhankelijk van de uitbater, aangezien u samen met de andere eigenaars een andere uitbater kunt aanstellen. Hier kan bovendien wel een meerwaarde gerealiseerd worden wanneer u beslist om de flat te verkopen (in tegenstelling tot het financieel recht). Deze meerwaarde is bovendien zeer aannemelijk, de toenemende vergrijzing in acht genomen.
Wanneer u beslist om niet zelf in de flat te wonen, dan kunt u die verhuren. Dit gebeurt meestal door de uitbater waarmee u als koper een contract hebt gesloten. Op deze manier geniet u naast de mogelijke meerwaarde bij verkoop dus ook van huurinkomsten. Door de enorme vraag zijn die huurinkomsten gegarandeerd. Investeren via het eigendomsrecht bevat dus minder risico’s dan het financieel recht, aangezien dit laatste zich over een zeer lange periode afspeelt. Bij overlijden van de eigenaar speelt de normale successie wetgeving.
Rendement
In geval van het financieel recht zijn de enige rendementen die u ontvangt de huurinkomsten. Aangezien u zelf geen eigenaar bent, kunt u geen meerwaarde realiseren op een verkoop van de flat. Bovendien verliest u de huurinkomsten wanneer u zelf in de flat gaat wonen.
Wanneer u een eigendomsrecht bezit, kunt u wel een meerwaarde realiseren op de verkoop, naast de huurinkomsten bij een eventuele verhuur. De huurinkomsten worden meestal beloofd rond de 4% te bedragen. Door de stijgende vraag wordt verwacht dat de prijzen in de toekomst zullen stijgen, waardoor een significante meerwaarde kan bekomen worden wanneer de flat een aantal jaar later verkocht wordt. Het is wel van belang om te investeren in erkende serviceflats, aangezien die het meest populair zijn en ook hun rendement zullen blijven halen.
Aankoop serviceflat
Zoals reeds eerder vermeld, is de prijs van een serviceflat duurder dan die van een gewoon appartement (door het extra comfort etc.). Aangezien er geen eigendomsrecht verkregen wordt in geval van investering via financieel recht, moeten er bijgevolg ook geen registratierechten en notariskosten betaald worden. Voor een eigendomsrecht gelden die kosten van klassiek vastgoed dus wel registratiekosten aan 10% en ook notariskosten. Een eigendomsrecht is dus duurder, hetgeen normaal is aangezien hier minder risico’s aan verbonden zijn. Wanneer u beslist om zelf de flat te bewonen, ontvangt u geen huurinkomsten meer. Dan moet rekening gehouden worden met extra kosten die moeten betaald worden voor de verschillende diensten zoals poetsen, maaltijden etc. Veel vijftigers kopen een serviceflat vanwege de relatief zekere en hoge huurinkomsten, bovendien hebben ze zo de zekerheid dat ze op latere leeftijd altijd weten waar naartoe.
Beste vastgoedinvesteringen en investeringsopportuniteiten van 2023
Ontvang de nieuwste vastgoedprojecten en andere investeringsopportuniteiten door u aan te melden voor onze gratis nieuwsbrief.