Het lijkt een sprookje: gratis op reis kunnen en de overige periodes huurgeld ontvangen zonder zelf iets te moeten regelen. De voordelen die het kopen van vakantiewoning via een professionele verhuurmaatschappij biedt zijn op het eerste zicht zeer aanlokkelijk. Maar wat zijn de eventuele nadelen en risico’s hieraan verbonden? In het verleden bleken zogenaamde “superbeleggingen” een bubble. Wij geven u in wat volgt inzicht in dit populair wordend investeringstype, waarbij we een onderscheid maken tussen vakantiewoningen binnen en buiten een vakantiepark. We gaan ook dieper in op de additionele kosten die gepaard gaan met deze belegging. Daarnaast bespreken we hoe precies rendement gerealiseerd kan worden en hoe makkelijk de vakantiewoning opnieuw kan worden verkocht.
Vakantieparken: plezier en rendement
Een vakantiewoning kan een alternatief rendement bieden voor de zeer lage opbrengsten die het spaarboekje momenteel nog biedt. Wanneer belegd wordt in een vakantiewoning krijgt u het recht op de huuropbrengsten van uw woning. Het management kan dan een deel van die opbrengsten voor zich houden als commissie. U hebt de mogelijkheid om zelf gratis in uw woning te verblijven wanneer u dat wenst. Dit gaat dan wel ten koste van uw rendement, doordat de woning minder wordt verhuurd. De periode dat de woonst niet zelf wordt gebruikt, zorgt het personeel van het betreffende park namelijk voor huurders. U staat niet in voor het dagelijkse beheer van de woning, dus ook de administratieve rompslomp en ontvangst van de huurders gaan aan u voorbij. Het nadeel hieraan is de afhankelijkheid van de verhuurmaatschappij. Wanneer zij geen huurders vinden, hebt u geen rendement. Het is dus belangrijk om vooraf goed te analyseren in welk vakantiepark u wilt investeren. De bezettingsgraad van uw vakantiewoning bepaalt het rendement dat gerealiseerd wordt. Het gebruik van een lening bij de aankoop valt aan te moedigen. De rentevoeten zijn namelijk zeer laag en de te betalen interesten zijn bovendien fiscaal aftrekbaar.
Waarom investeren in een vakantiepark?
Een eerste belangrijk voordeel van het kopen van een vakantiewoning binnen een vakantiepark is de verhuur van de woning. De regeling daarvan wordt namelijk overgenomen door de eigenaars van het vakantiepark en hun personeel. Vakantiewoningen zijn bovendien in tijden van financiële crisis populair geworden. Het is een goedkoop alternatief voor gezinnen die toch op reis willen met hun kinderen. Die hebben het door de vele animatie erg naar hun zin. Daarnaast zijn vakantieparken steeds op toplocaties gelegen (de Ardennen, de kust,…). Kortom, de kans op een hoge bezettingsgraad is beduidend groter wanneer geïnvesteerd wordt in vakantieparken. Het gratis gebruiken van de woning als tweede verblijf is ook een groot pluspunt. Een weekendje weg hoeft niks te kosten qua verblijf, op voorwaarde dat de woning nog niet verhuurd is. Daarnaast bieden verhuurmaatschappijen als Holiday Suites kortingen aan voor verblijven in hun andere vakantieparken. Zo kan men goedkoop verblijven in Zuid-Frankrijk en toch van het comfort genieten.
Verhuren van de vakantiewoning
Zoals reeds eerder gesteld, hoeft de belegger niet zelf te verhuren. De verhuurmaatschappij verzorgt de verhuur en zorgt ervoor dat de vakantiewoning steeds in propere staat aan de huurder wordt afgeleverd. Nadeel hierbij is de commissie die wordt afgehouden door de maatschappij. Wanneer u zelf zou verhuren, dan zouden de huuropbrengsten dus hoger kunnen liggen. Echter, dan kunt u niet van de voordelen van een vakantiepark genieten. Die hebben meer ervaring met het verhuren van woningen en kunnen bovendien een totaalconcept aanbieden met tal van activiteiten voor het hele gezin. De locaties zijn over het algemeen ook aantrekkelijker voor een stadsbezoek of andere uitstap. Bovendien hebt u als belegger veel minder werk te verrichten wanneer het regelen van de verhuur wordt uitbesteed aan een maatschappij.
Investeringskost
De investering in een vakantiewoning bedraagt snel meer dan € 120.000, een aardig bedrag voor een particulier. Daarnaast zijn er additionele kosten die hoog kunnen oplopen, zoals gas, water en elektriciteit. De jaarlijkse onderhoudskost is ook een factor waar rekening mee gehouden moet worden. Echter, die kosten kunnen (deels) ook in de prijs inbegrepen zijn maar dit dient dus grondig geëvalueerd te worden voor elk project, aangezien dit bij elke verhuurmaatschappij kan verschillen. Daarnaast zijn er registratiekosten, meestal rond de 10%, die kunnen beperkt worden via de realisatie van een erfpacht. Dit brengt ook een kost met zich mee maar die is aftrekbaar. Ook notariskosten moeten in rekening gebracht worden.
Rendement
De belegger kan op twee verschillende manieren langs de kassa passeren. Een eerste soort rendement kan worden verkregen door de huuropbrengsten die u ontvangt wanneer andere gezinnen in uw vakantiewoning verblijven. Die opbrengsten worden wel deels belast als roerend goed, aangezien de fiscus veronderstelt dat de woning bemeubeld is. Hierdoor zijn 40% van de huuropbrengsten belastbaar. Op die manier wordt het rendement enigszins beperkt. Veel projecten beogen een rendement van zo’n 7% per jaar, rekening houdend met een bezettingsgraad van 65%, maar in de praktijk blijkt dit meestal te optimistisch wanneer alle kosten in acht genomen worden. Anderzijds zijn rendementen zoals altijd projectgebonden en is het zaak om de goeie projecten er uit te pikken. Het valt sowieso aan te raden om samen met een expert ieder project te evalueren om na te gaan of geen praatjes worden verkocht. Een tweede soort rendement kan gerealiseerd worden door een meerwaarde bij de verkoop van de woning. Een voldoende lange tijdshorizon is aangewezen, deels om de te betalen registratierechten en belastingen te compenseren.
Verkoopwaarde
Een vakantiewoning kan steeds worden verkocht wanneer u als belegger dit wenst. De prijs die u hiervoor ontvangt is afhankelijk van de marktprijzen. Aangezien er momenteel weinig kwalitatieve vakantieparken in België zijn en er toch een opmars merkbaar is in dit soort investeringen, vormt een verkoop weinig grote problemen. Huuropbrengsten en vakantieplezier maken het investeren in een vakantiewoning meer dan het overwegen waard.
Beste vastgoedinvesteringen en investeringsopportuniteiten van 2024
Ontvang de nieuwste vastgoedprojecten en andere investeringsopportuniteiten door u aan te melden voor onze gratis nieuwsbrief.