Vastgoed wordt al een hele tijd als een veel betere belegging beschouwd dan het spaarboekje, dat tegenwoordig nog amper iets opbrengt. Toch is bij veel mensen de angst na de financiële crisis nog voelbaar. Ze durven de stap naar het onzekere vastgoed niet te zetten. Die onzekerheid probeert een sociaal verhuurkantoor (SVK) weg te werken. Zo’n kantoor biedt namelijk een verhuurgarantie aan de eigenaar aan. Die garantie kan een looptijd hebben van 9, 18 of 27 jaar. Zoals altijd wordt het lagere risico gecompenseerd door een lager rendement. Afhankelijk van de risico-aversie van de individuele investeerder kunt u opteren voor de samenwerking met een SVK of zelf op zoek gaan naar huurders. Op dit moment wordt vooral voor een appartement of vakantiewoning gebruik gemaakt van een SVK.
Pro’s en contra’s
Voordeel bij een SVK is alvast de zorgeloosheid. U bent zeker van uw, weliswaar beperkt, rendement en u hoeft zelf niets te regelen met de uiteindelijke huurders, aangezien kleine problemen ook door het SVK opgelost worden via bijvoorbeeld een klusjesdienst. Zelfs wanneer de woning 9 jaar zou leegstaan, kunt u 9 jaar huur ontvangen van het SVK. Die garantie moet wel duidelijk verwoord zijn in uw contract. U komt ook in aanmerking voor het ontvangen van een renovatiepremie van de Vlaamse overheid, een lening aan 0% eigenlijk. Bovendien kunt u genieten van extra fiscale voordelen.
De huur die u ontvangt van het SVK is beduidend lager dan wat u zou kunnen ontvangen particulier. De prijs kan al snel 20% lager liggen, maar in ruil daarvoor krijgt u dus bovenstaande voordelen, met een veel minder grote administratieve rompslomp. U moet zich wel goed informeren omtrent de solvabiliteit en de werkwijze van het verhuurkantoor. U hebt er namelijk weinig aan wanneer dit in moeilijkheden komt en u uw geld niet ontvangt.
Alle artikelen over vastgoed
- Beleggen in vastgoed: Een samenvattende gids
- Crowdlending: Investeren in vastgoed op een nieuwe manier
- Hoe beginnen met investeren in vastgoed?
- Hoe investeren in vastgoed zonder eigen vermogen?
- Investeren aan de Belgische kust
- Investeren in duurzame projecten: Waarom het de toekomst is
- Investeren in Frans vastgoed
- Investeren in hotelkamers
- Investeren in nieuwbouw
- Investeren in papieren vastgoed: Tips voor Belgische beleggers
- Investeren in Parkeergarages
- Investeren in serviceflats
- Investeren in Spaans vastgoed
- Investeren in studentenkamers
- Investeren in vakantieparken
- Investeren in vakantiewoningen
- Is investeren in vastgoed nog interessant?
- Met een vennootschap of als particulier investeren in vastgoed?
- Plaatsbeschrijvingen laten opmaken
- Vastgoed met verhuurgarantie
- Voordelen van investeren in studentenkamers
- Waarom investeren in vastgoed?
- Wat is een goed rendement op een vastgoedinvestering?