Na de groene lening is er nu de energielening. Een initiatief van het Vlaamse Gewest waarover wij hier wat duiding willen geven. Het moet een win-win situatie opleveren: mensen die verbouwen of renoveren kunnen goedkoop lenen, en de overheid ziet een evolutie naar een energiezuiniger Vlaanderen. We gaan in op de procedure van het aanvragen van een energielening via het zogenaamde Energiehuis, en vermelden de voornaamste voorwaarden om in aanmerking te komen. De definitieve goedkeuring gebeurt dan door het Vlaams Energieagentschap. We maken ook de brug naar het beleid van de vroegere groene lening.
Beste energieleningen van 2023 online vergelijken en aanvragen
Bank | Voordelen | Meer info |
| ||
| ||
|
Alle energieleningen
- AXA Bank Energieleningen
- Belfius Energieleningen
- Beobank Energieleningen
- BNP Paribas Fortis Energieleningen
- bpost bank Energieleningen
- Cetelem Energieleningen
- Fintro Energieleningen
- ING Energieleningen
- KBC Energieleningen
- Record Bank Energieleningen
Wat is een energielening?
Een energielening is specifiek bedoeld voor wie een woning koopt of renoveert en die energiezuiniger wil maken. Dit kan door specifieke maatregelen toe te passen zoals isolatie plaatsen of het installeren van hoogrendementsglas. Het is mogelijk om een renteloze lening te verkrijgen onder bepaalde voorwaarden. De Energiehuizen bepalen of de lening wordt toegewezen. Dit zijn lokale entiteiten en het hangt dus af van uw gemeente of u een energielening kan krijgen. Tegenwoordig is er op twee gemeentes na in elke gemeente een Energiehuis. Het zijn dus niet de banken an sich die bepalen of u in aanmerking komt, in tegenstelling tot gewone leningen. De rentes op gewone leningen liggen ook beduidend hoger.
Waarvoor kan een energielening gebruikt worden?
De Vlaamse regering stelde een lijst op met werken waarvoor de energielening kan gebruikt worden. Een eerste type van werken is het isoleren, zowel dak als vloeren maar ook muren. Daarnaast komen ook fotovoltaïsche zonnepanelen in aanmerking, naast een zonneboiler e.d. Ook met de investering in energiezuinige huishoudtoestellen en een energiezuinig ventilatiesysteem kunt u genieten van een goedkope lening. Tot slot kunt u ook voor het plaatsen van hoogrendementsglas, -poorten, en -deuren van het voordeel genieten. Een volledige lijst vindt u op www.vlaanderen.be.
De specifieke voorwaarden zijn afhankelijk van uw Energiehuis. Het is perfect mogelijk dat een inwoner uit gemeente A een energielening krijgt voor dezelfde werken waar iemand uit gemeente B geen lening voor kreeg. Toch zijn er een aantal algemene voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De werken moeten verplicht uitgevoerd worden door een erkend aannemer, om een zekere standaardkwaliteit te garanderen. Behalve voor dak- en zoldervloerisolatie wordt een uitzondering gemaakt en kunt u de werken zelf uitvoeren. U kunt maximaal € 10.000 lenen, en dit moet binnen de vijf jaar terugbetaald zijn. De intrest bedraagt maximaal 2% en voor sommige doelgroepen kan een 0% intrest bekomen worden.
Fiscale aftrekbaarheid
De energielening is de opvolger van de groene lening of het eco krediet. Door de steeds veranderende wetgeving is het moeilijk om eenduidige conclusies te trekken omtrent de fiscale aftrekbaarheid van de energielening. Het is namelijk een nieuwigheid en de fiscale gevolgen moeten nog afgewacht worden. De groene lening was fiscaal aftrekbaar, de kosten van de lening konden dus in mindering gebracht worden van het belastbaar inkomen. Dit is echter niet meer geldig voor leningen die plaatsvonden na 2011.
Energiehuizen
De werking van Energiehuizen kwam al eens kort aan bod. Tegenwoordig heeft elke gemeente een eigen Energiehuis, op Linkebeek en Wezembeek-Oppem na. Voor inwoners van die gemeentes is het dus moeilijk om een energielening te verkrijgen. Het Energiehuis van uw gemeente beslist er namelijk over of u een energielening krijgt toegewezen. Indien u niet tot één van de bovenstaande gemeentes behoort en u wilt gebruikt maken van zo’n goedkope lening, dan dient u dus contact op te nemen met het Energiehuis uit uw gemeente. De contactgegevens zijn te vinden op www.energiesparen.be. Daar hebt u voldoende aan een postcode om het gewenste Energiehuis te vinden.
Aanvragen van een energielening
Zoals reeds gesteld ligt de verantwoordelijkheid bij het Energiehuis, dat beslist of de aanvraag wordt goedgekeurd, een procedure van onbepaalde termijn. De goedgekeurde aanvragen worden dan voorgelegd aan het Vlaams Energieagentschap, dat ter controle de overeenstemming met de voorwaarden van het Vlaamse Gewest bekijkt. Binnen de week wordt dan de definitieve goedkeuring gegeven. Een belangrijk aandachtspunt bij het aanvragen van de lening is de voorwaarde dat de woning uw hoofdverblijfplaats moet zijn (dit kan ook als huurder van een woning). Daarnaast dient u na te gaan of u in aanmerking kunt komen voor de renteloze lening. Zorg er ook voor dat de maatregelen die u neemt in de lijst voorkomen op www.vlaanderen.be. Indien dit niet het geval is, dan zal het Vlaams Energieagentschap nooit de definitieve goedkeuring verlenen. Bij het vergelijken van verschillende energieleningen is de rente natuurlijk van belang. Dit bepaalt het bedrag aan maandelijkse aflossingen. Ook met de looptijd van een lening kan gespeeld worden. Daarnaast is het aangewezen om met een solvabele kredietverstrekker te werken, om eventuele problemen te vermijden. Sommige kredietverleners zorgen ook voor een gratis offerte.
Beste energieleningen van 2023 online vergelijken en aanvragen
Bank | Voordelen | Meer info |
| ||
| ||
|
Beste leningen en andere financieringsmogelijkheden
Blijf op de hoogte van de beste leningen en andere financieringsmogelijkheden tegen interessante leningsvoorwaarden dankzij onze gratis nieuwsbrief.