Een tweede woning in het buitenland aankopen wordt door steeds meer Belgen gedaan. Ze zien het enerzijds als een goede investering, en willen anderzijds op hun al iets oudere dag wat meer kunnen genieten van het zuiderse klimaat. Maar is de bank wel happig om u een lening toe te kennen voor een tweede verblijf? We bespreken de voor- en nadelen en bespreken de groepsverzekering als alternatief. We hebben ook oog voor het fiscale aspect.
Hoe makkelijk wordt een lening voor tweede verblijf toegekend?
Belgische kredietinstellingen hebben weinig problemen met het toekennen van een lening voor een woning in het buitenland. De tarieven en voorwaarden zijn doorgaans zelfs gelijk. Het percentage eigen inbreng, hoeveel procent van het aankoopbedrag dat geleend kan worden etc. wordt niet beïnvloed door het feit dat het om een buitenlandse woning gaat. De kredietverlener kijkt enkel naar uw terugbetalingscapaciteit en het onroerend goed dat u als onderpand geeft.
Aan dat onderpand is wel een nadeel verbonden. Onze banken willen namelijk geen hypotheek nemen op buitenlandse woningen. Hierdoor moet een woning uit België als onderpand dienen voor uw hypotheeklening in het buitenland. Wanneer het erg tegenvalt, kunt u dus beide woningen verliezen! Het is dus belangrijk om enkel te investeren wanneer u er zeker van bent dat de woning er is of komt. Daarom hebben sommige banken reeds enkele speciale formules uitgewerkt. U kunt bijvoorbeeld een waarborgverzekering afsluiten waarvan de premie veel lager ligt dan de kosten voor een hypothecaire inschrijving.
Groepsverzekering
U kunt echter ook uw groepsverzekering gebruiken om uw tweede verblijf te financieren. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet het onroerend goed gelegen zijn in Europa en daar belastbare inkomsten opleveren. Dit vormt weinig problemen aangezien de meeste Belgen dit sowieso verkiezen. Door een voorschot te vragen op uw groepsverzekering (60-75%) kunt u de woning financieren. Een andere mogelijkheid is het zogenaamde bulletkrediet, waarbij u tijdens de looptijd van de lening enkel intresten betaalt, en bij uitkering van de groepsverzekering het volledige kapitaal aflost.
Fiscale voordelen
Een woonlening geeft normaal gezien recht op belastingvermindering tot op een zekere hoogte. Die vermindering bedraagt zo’n 30-40% van het bedrag dat in uw fiscale korf zit. Die korf kan echter maar één keer gevuld worden, waardoor de fiscale voordelen op een hypotheeklening voor een tweede verblijf enkel mogelijk zijn wanneer de lening voor de eerste woning reeds is afgelost. Wanneer dit niet het geval is, is de fiscale korf reeds volledig gevuld door de kapitaalaftrek van de eerste woning.
Beste leningen en andere financieringsmogelijkheden
Blijf op de hoogte van de beste leningen en andere financieringsmogelijkheden tegen interessante leningsvoorwaarden dankzij onze gratis nieuwsbrief.
Geert Wettinck says
Beste,
Graag hadden we een vakantieverblijf in Spanje willen aankopen, maar omwille van het onbekende hierin hadden we ons graag laten begeleiden in deze aankoop.
Wijzelf beschikken reeds over een eigen gezinswoning in België, en het aan te kopen pand in L’Escala , Spanje zou 220.000 euro kosten waarbij wij een eigen inbreng zouden doen van 55.000 euro.
Financieel zou het plaatje wel kloppen, maar we hebben geen idee hoe dit verder te regelen qua meest optimale aankoopformule, hoe dit verder financieel af te handelen, kunnen wij een eigen notaris hiervoor inschakelen of niet, …
Kunnen jullie hierin de nodige assistentie verlenen?
Alvast bedankt
Financus-team says
Beste Geert,
U kunt in contact komen met een Belgische vastgoedmakelaar die specialiseert in Spaans vastgoed (https://vamos.immo/ is hier een voorbeeld van), zij begeleiden u van A tot Z. Want het kopen van een vakantieverblijf in Spanje kan een spannende maar ook complexe onderneming zijn, vooral als het gaat om juridische en financiële aspecten. Hier zijn een aantal zaken waarmee u rekening mee moet houden:
– Juridisch Advies: Het is sterk aan te raden om een onafhankelijke advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in Spaans onroerend goed. Zij kunnen u helpen bij het navigeren door het juridische proces, het controleren van eigendomsdocumenten, het regelen van de betaling en het zorgen voor een soepele overdracht van eigendom.
– Financiering: Als u een hypotheek nodig heeft om de aankoop te financieren, moet u contact opnemen met een bank of hypotheekverstrekker. Zij kunnen u adviseren over de beste financieringsopties voor uw situatie. Houd er rekening mee dat de voorwaarden voor hypotheken in Spanje kunnen verschillen van die in België.
Notaris: In Spanje is het verplicht om een notaris te betrekken bij de overdracht van onroerend goed. De notaris zal de koopakte (Escritura de Compraventa) opstellen en controleren of alle belastingen en kosten zijn betaald. U kunt uw eigen notaris kiezen.
Belastingen en kosten: Er zijn verschillende belastingen en kosten verbonden aan het kopen van onroerend goed in Spanje, waaronder overdrachtsbelasting, notariskosten, registratiekosten en eventueel plusvalia-belasting. Uw advocaat kan u helpen deze kosten te begrijpen en te berekenen.
NIE-nummer: Als buitenlander die onroerend goed koopt in Spanje, moet u een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) aanvragen. Dit is een fiscaal identificatienummer dat nodig is voor de aankoop van onroerend goed, het openen van een bankrekening en het betalen van belastingen in Spanje.
Met vriendelijke groeten,
Het Financus team