Wilt u met uw vzw, vereniging, onderneming met of zonder rechtspersoonlijkheid geld opzijzetten om later op een willekeurig moment te gebruiken, dan kan u opteren voor een spaarrekening voor bedrijven. Diverse financiële instellingen bieden u dikwijls een gratis spaarrekening aan met een hoog plafond en vaak hogere intrestafrekeningen op lange termijn dan een klassiek spaarboekje voor particulieren. In ruil voor de hogere intrestafrekeningen zal u wel telkens een roerende voorheffing moeten betalen vanaf de eerste euro die op de rekening komt te staan. De hogere intrestvoet wordt gezet door de getrouwheidspremie. Wenst u uw geld een langere tijd te laten staan, dan opteert u dus best voor een spaarrekening met een hogere getrouwheidspremie en vice versa. U kan met deze spaarrekening gemakkelijk verrichtingen maken op om het even welk moment en tegelijk uw geld laten renderen door de verkregen rentevoet.
Zakelijke spaarrekeningen online vergelijken en afsluiten
- AXA I-plus bizz Spaarrekening
- Belfius Fidelity Savings Account Spaarrekening
- Beobank Business Loyalty Savings Account Spaarrekening
- Beobank Business Savings Account Spaarrekening
- KBC Spaarrekening Plus
- KBC-Business PRO Spaarrekening
- Rabo Business Account
- Rabo Business Plus Account Spaarrekening
- Triodos Spaarrekening Business
- Triodos Spaarrekening Plus Business
Waarom een zakelijke spaarrekening?
Een zakelijke spaarrekening is een spaarrekening speciaal bedoeld om bedrijven toe te laten grote sommen te kunnen sparen en te laten renderen. Een zakelijke spaarrekening biedt ondernemingen de mogelijkheid om het geld op de spaarrekening altijd ter beschikking te hebben. Een zakelijke spaarrekening behoeft in de meeste gevallen geen openings- en beheerskosten. Zelfs het opvragen van uw geld kan gratis. Er bestaan in België verschillende soorten zakelijke spaarboekjes voor ondernemingen. Ten eerste heeft u spaarboekjes voor ondernemingen met rechtspersoon of organisaties zonder rechtspersoon. Anderzijds zijn er zakelijke spaarboekjes voor vzw’s, overheden, overheidsdiensten en autonome entiteiten. Beide soorten tonen meer gelijkenissen dan verschillen.
Op een klassiek spaarboekje voor particulieren betaalt u geen roerende voorheffing als uw intrestbedrag minder dan de limiet bedraagt. Bij spaarboekjes voor ondernemers ligt dit anders en betaalt u in alle gevallen roerende voorheffing vanaf de eerste euro die u belegt. Het percentage van de roerende voorheffing kan verschillen naargelang het type spaarrekening.
Roerende voorheffing
Roerende voorheffing (RV) is in deze context een belasting op intresten door de fiscus geïnd voor zowel particulieren als ondernemers. Deze belasting op intresten kan verschillen naarmate de soort rekening of het product waar een rentevoet bij komt kijken. In de Belgische wetgeving staat dat gewone Belgische of buitenlandse spaardeposito’s een RV hebben van 15% en intrestproducten die onderworpen zijn aan de gewone aanslagvoet een RV hebben van 27%. Het percentage hangt dus af van welk product u gekozen heeft. Spaarboekjes voor bedrijven zijn meestal onderworpen aan een roerende voorheffing vanaf de eerste euro. Op spaarboekjes voor particulieren is de roerende voorheffing alleen van toepassing als het intrestbedrag minimum € 1.880 bedraagt.
Rendement
Het rendement op een spaarboekje voor bedrijven ligt niet altijd hoger dan het rendement op een spaarboekje voor particulieren. Zakelijke spaarboekjes zijn erop voorzien dat er grote bedragen op komen te staan en banken specifiëren dan hun product naargelang de gewenste termijn voor het geld van uw onderneming. Als u een zakelijk spaarboekje opent, rendeert uw geld tot op de dag dat u een bedrag wenst af te nemen. Banken zijn verplicht om zowel bij zakelijke als particuliere spaarboekjes een basisrente van minimum 0,01% te bieden met een getrouwheidspremie van minimum 0,10%. Beide gevallen van spaarboekjes zijn verzekerd tot € 100.000 tegen faillissement van instellingen die onderworpen zijn aan het Belgisch depositogarantiestelsel.
Spaarrekeningen voor bedrijven vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken voor ondernemingen verloopt analoog aan spaarrekeningen vergelijken voor particulieren. Eerst en vooral is het belangrijk om naar de instap- en beheerskosten te kijken. Ten tweede moet u rekening houden met de verschillende rentevoeten. Hou er rekening mee dat deze vaak uitgedrukt staan in de vorm van een bruto intrest. U berekent best zelf eens hoeveel netto intresten u zal ontvangen omdat er een verschil kan zijn in percentages van de roerende voorheffing. Als een bank een hoge getrouwheidspremie geeft, gebruikt u beter die rekening op lange termijn en vice versa. Tot slot dient u bij zakelijke spaarboekjes ook rekening te houden met het plafond van de rekening. Banken stellen dit plafond in om hun intrestafrekening steeds solvabel te maken en om een eventuele staat van staking tot betalen of faillissement te voorkomen.
Beste spaarrekeningen en andere spaarmogelijkheden
Ontdek de beste spaarrekeningen en andere interessante spaarmogelijkheden door u gratis te abonneren op onze nieuwsbrief.