Jammer genoeg leidt de toenemende verkeersdrukte tot een toenemend aantal verkeersongevallen. Een allesomvattende autoverzekering is dan ook sterk aangewezen. Deze dekt u en uw wagen voor de minder plezierige aspecten van het autorijden, en in het bijzonder voor de zware financiële lasten die ermee gepaard gaan. Want een ongeluk is snel gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan een winkelkarretje dat zich op uw spiksplinternieuwe 4×4 stort.
Beste autoverzekeringen van 2023 online vergelijken en aanvragen
Verzekeraar |
Voordelen |
Meer info |
|
||
|
||
|
||
|
Autoverzekeringen online vergelijken en afsluiten
- AG Insurance Autoverzekeringen
- Argenta Autoverzekeringen
- AXA Autoverzekeringen
- Baloise Autoverzekeringen
- Belfius Autoverzekeringen
- BNP Paribas Fortis Autoverzekeringen
- Corona Direct Autoverzekeringen
- DVV Autoverzekeringen
- Ethias Autoverzekeringen
- Hopala Autoverzekeringen
- ING Autoverzekeringen
- KBC Autoverzekeringen
- Optimco Autoverzekeringen
- Yuzzu Autoverzekeringen
Waarborgen
Een autoverzekering is een ruim begrip en verwijst naar diverse waarborgen gekoppeld aan uw wagen. De belangrijkste waarborg, de zogenaamde Burgerlijke Aansprakelijkheid Autoverzekering (BA Auto), is verplicht indien men zich met een wagen wenst te verplaatsen op de openbare weg. Wanneer de verzekerde een ongeluk veroorzaakt, zorgt de BA Auto ervoor dat de materiële en lichamelijke schade van het slachtoffer vergoed wordt. Eigen schade wordt door dergelijke waarborg niet verzekerd. Hiervoor bent u aangewezen op andere waarborgen, namelijk: de omniumverzekering, de bestuurdersverzekering, de rechtsbijstandsverzekering en de bijstandsverzekering. Hieronder overlopen we kort de kenmerken van deze aanvullende (niet verplichte) waarborgen:
Omniumverzekering
Een omniumverzekering verzekert materiële schade aan de eigen wagen ten gevolge van diverse gebeurtenissen. De meest voor de hand liggende gebeurtenis is een ongeluk. Maar ook schade door natuurverschijnselen (hagel, overstromingen,…), door brand, door vandalisme en schade door aanrijding met een dier worden vergoed. Een omniumverzekering is op die manier een absolute zekerheid. Elke schade veroorzaakt door de gekste reden, kan in aanmerking komen voor vergoeding. Let wel, schade door een ongeluk dat u zelf veroorzaakte, wordt enkel vergoed wanneer u voor een volledige omnium opteerde. Een kleine omnium dekt dergelijke schade niet.
Bestuurdersverzekering
Een bestuurdersverzekering is gelijkaardig aan een omniumverzekering, maar dan voor lichamelijke schade die u oploopt wanneer u zelf een ongeluk veroorzaakt en niet in uw recht bent. De BA Auto zal immers enkel de lichamelijke schade vergoeden van het slachtoffer, niet de lichamelijke schade van de verzekerde zelf. Wat een bestuurdersverzekering dekt en voor welke bedragen precies, verschilt per verzekeraar. Meestal wordt de medische kost, de ziekenhuisopname, tijdelijke of blijvende invaliditeit en inkomensverlies gedekt. Ook wanneer de verzekerde verongelukt, is een vergoeding voorzien voor de nabestaanden.
Rechtsbijstandverzekering
Enerzijds vergoedt een rechtsbijstandverzekering gerechtskosten van geschillen bij materiële schade aan de wagen en bij lichamelijke schade. Let wel, ze biedt enkel een financiële bescherming voor kosten die voortvloeien uit gerechtelijke procedures, maar ze dekt niet de schadevergoeding bij eventuele aansprakelijkheid, hiervoor dient immers de BA Auto. Anderzijds garandeert een rechtsbijstandverzekering juridisch advies en bijstand. Zo kan u zich steeds informeren betreffende uw rechten als verzekerde. Indien u bijvoorbeeld materiële schade lijdt en een schadevergoeding eist, maar geen flauw benul heeft hoe u dit kan bekomen, zullen rechtsspecialisten u hierin begeleiden.
Bijstandsverzekering
Een bijstandsverzekering (ook wel bijstand aan voertuigen genoemd) garandeert pechverhelping en eventueel een vervangwagen bij een defect of bij een ongeval. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij in kwestie worden bijstandsdiensten aangeboden op nationale schaal, op Europese schaal of op wereldschaal.
Berekening autoverzekering
De premie van uw autoverzekering is afhankelijk van heel wat elementen. Uiteindelijk komt het erop neer dat uw verzekeraar een schatting zal maken van het risico dat hij loopt door met u in zee te gaan. Vroeger gebruikten verzekeringsmaatschappijen allen hetzelfde evaluatiesysteem (het bonus malus systeem) waarbij de verzekerde bij de start van het contract een bepaalde puntenscore kreeg en deze moest proberen te verlagen door voorbeeldig rijgedrag te vertonen. Nu worden nog steeds dergelijke systemen toegepast, maar elke verzekeraar geeft een eigen invulling aan het bepalen van de risicograad. Uw verzekeraar in spe zal bijvoorbeeld nagaan hoeveel ongevallen u de afgelopen vijf jaar veroorzaakt heeft (dit kan hij terugvinden in het schadeattest bijgehouden door uw vorige verzekeraar). Indien dit aantal groot is, zal de verzekeraar u als een groot risico beschouwen en de premie verhogen. Verder wordt er ook rekening gehouden met:
- Het gebruik van de wagen (weinig, regelmatig, veel).
- De leeftijd van de verzekerde (jonge chauffeurs worden geacht minder rijervaring te hebben en daarom een groter risico te vormen).
- Het type voertuig (auto, motor, aanhangwagen, …), het merk en het model.
- Het vermogen van uw wagen (hoe hoger, hoe meer kans op ongelukken).
- De woonplaats van de verzekerde (bij druk stadsverkeer is er meer kans op een ongeluk dan op het platteland).
- De gewenste dekking (hoe meer aanvullende waarborgen men wil, hoe meer men zal betalen).
- Het aantal bestuurders van de wagen.
Kilometerverzekering
De laatste jaren wint de zogenaamde kilometerverzekering aan populariteit. Het is een autoverzekering waarbij een premie verschuldigd is per afgelegde kilometer. Jaarlijks geeft u het aantal gereden kilometers door (gemeten aan de hand van de kilometerstand) en wordt op basis daarvan het kostenplaatje van de verzekering berekend. Op voorhand dient u echter het aantal verwachte kilometers door te geven en te betalen, pas na afloop van het jaar wordt dan de exacte premie berekend en verrekend met de voorafbetalingen. Een kilometerverzekering is dus niets meer dan een geüpdatete versie van de klassieke autoverzekering waar men jaarlijks een vooraf vastgesteld bedrag betaalt. Dergelijke formule is vaak interessant voor personen die weinig rijden.
Oldtimerverzekering
Een oldtimerverzekering is een optie wanneer u een auto bezit van 25 jaar of ouder. Deze verzekering is in geen geval verplicht, maar kan interessant zijn. Ze is namelijk een stuk goedkoper dan een klassieke verzekering. Er wordt er namelijk van uitgegaan dat u de oldtimer slechts sporadisch gebruikt bij georganiseerde manifestaties of bij uitzonderlijke gelegenheden. Het risico dat u loopt op een ongeval is dus relatief laag en uw betaalde premie bijgevolg ook. U zal wel uw auto als oldtimer moeten aangegeven, wat meteen ook betekent dat u zich aan de gebruiksregels van oldtimers moet houden. Zo zal u de wagen niet mogen gebruiken voor professionele doeleinden, buiten een straal van 25 km van de woonplaats (behalve in geval van een bijzondere manifestatie) of ‘s nachts. Indien uw oldtimer uw belangrijkste vervoermiddel is, is dergelijke verzekering dus geen optie.
Online autoverzekering afsluiten
Vandaag de dag is het mogelijk een autoverzekering online af te sluiten. U kan zelf kiezen hoeveel u hiervoor betaalt, afhankelijk natuurlijk van de dekking die u wenst. Het is mogelijk om voor een zeer basale vorm van de autoverzekering te gaan met enkel BA auto, maar u kan ook voor een meer uitgebreide autoverzekering opteren met meer specifieke waarborgen (mini omnium, maxi omnium, bestuurdersverzekering, rechtsbijstandverzekering, bijstandsverzekering). Doorgaans geldt: hoe meer dekking, hoe groter de premie. Ook zal u enkele gegevens moeten invullen die uw risicograad determineren zoals uw leeftijd, uw schadegevallen de laatste vijf jaar, kenmerken van uw wagen, uw woonplaats, waarvoor u de wagen gebruikt (privé, werk of beiden?),… Hoe groter de risicograad, hoe groter de premie.
Autoverzekeringen vergelijken
Aangezien het overkoepelende bonus malus systeem werd afgeschaft, gebeurt de bepaling van de risicograad door diverse verzekeraars via een eigen evaluatiesysteem. De premie gekoppeld aan de risicograad van de verzekerde kan dan ook verschillen per verzekeringsinstelling. Het is mogelijk dat de ene verzekeringsmaatschappij een lagere premie aanrekent dan een andere verzekeringsmaatschappij voor eenzelfde aanbieding. Ook let u best op de voorwaarden van elke dekking. Zo wordt vaak een franchise aangerekend. Dit is een deel van het schadebedrag dat u zelf dient te betalen wanneer u niet in uw recht bent. Meestal wordt bij een hogere franchisebedrag een kleinere verzekeringspremie aangerekend. Dit wordt typisch gedaan bij omniumverzekeringen waarbij de premie hoog kan oplopen. U kiest dus voor een lage verzekeringspremie met een hoge franchise of voor een hoge verzekeringspremie met lage franchise. Baseer u dus niet enkel op de premie om de meest geschikte autoverzekering te vinden!
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.