Niet enkel hospitalisatieverzekeringen, maar er worden ook steeds meer tandverzekeringen in België afgesloten. Vaak blijven tandartskosten dan ook niet bespaard tot één jaarlijkse controle, maar zijn dure beugels voor jongeren of tandprothesen op latere leeftijd vereist. Meer nog, tandartsen hanteren niet-geconventioneerde tarieven, waardoor de kosten hoog kunnen uitvallen. Zo staat het bijvoorbeeld orthodontisten vrij om zelf hun erelonen te bepalen. Om hierop in te spelen, bieden zowel klassieke verzekeringsmaatschappijen als ziekenfondsen uit allerlei politieke strekkingen tandverzekeringen aan. Afhankelijk van de verzekeraar, gelden er meer of minder voorwaarden om een tandverzekering af te sluiten. Over het algemeen geldt echter: hoe jonger u bent bij afsluiting, hoe goedkoper de tandverzekering is.
Beste tandverzekeringen van 2025 online vergelijken en aanvragen
Verzekeraar |
Voordelen |
Meer info |
|
||
|
Alle tandverzekeraars
- AG Insurance Tandverzekeringen
- Callant Tandverzekeringen
- CM Tandverzekeringen
- DKV Smile Tandverzekeringen
- Helan Tandverzekeringen
- Liberale Mutualiteit Tandverzekeringen
- Solidaris Brabant (FSMB) Tandverzekeringen
- Solidaris DentaPlan Tandverzekeringen
- VNZ Tandverzekeringen
Wat kost een tandverzekering?
De prijs van een tandverzekering hangt van verschillende factoren af, waardoor deze sterk kan verschillen tussen verzekeraars. Zo zal de verzekering meer kosten wanneer een hoger percentage van de tandzorgbehandeling wordt terugbetaald. Daarnaast geldt er ook telkens een variërend maximumbedrag van terugbetaling, wat eveneens een impact heeft op de prijs.
Bovendien verschilt ook wat er gedekt wordt. Over het algemeen dekken de meeste verzekeraars dezelfde tandbehandelingen. Echter opteren sommige verzekeraars voor een inclusievere verzekering waarin naast de tandzorg ook allerhande ambulante medische kosten worden gedekt, zoals brillen en hoorapparaten.
De kostprijs hangt tevens af van de frequentie van betaling. In de meeste gevallen wordt deze verzekering maandelijks betaald, alhoewel sommige verzekeraars ook een jaarlijkse optie aanbieden. Daarnaast bieden verzekeraars soms ook kortingen op andere gebieden aan. Vooral bij mutualiteiten met een gezinsverzekering, is de tandverzekering gratis voor kinderen tot en met een bepaalde leeftijd of vanaf een zeker aantal kinderen. Ook geldt, hoe ouder, hoe duurder de verzekering wordt.
Dekking van een tandverzekering
De meeste tandverzekeringen dekken preventieve tandzorg, waarbij onder andere tandplak wordt verwijderd, maar ook curatieve tandzorg zoals het vullen van een tand. Ook parodontologie bij tandvleesproblemen en orthodontiekosten voor beugels en blokjes worden in het algemeen terugbetaald. Eveneens komt de verzekering tussen bij tandprothesen, implantaten, kronen en bruggen. Sommige verzekeraars integreren een ambulante kostenverzekering met een tandverzekering, waardoor bijvoorbeeld reisvaccinaties of dieetadvies wordt gedekt.
Afhankelijk van de verzekering, worden deze tandbehandelingen voor een bepaald percentage gedekt. Echter wordt er altijd ook een maximumbedrag vastgelegd, waarmee ook rekening moet gehouden worden bij het afsluiten van een tandverzekering. Deze terugbetalingen hangen ook soms af van het type behandelingen (bijvoorbeeld, preventief of curatief).
Bovendien betalen vele verzekeringen een hoger percentage terug als de verzekerde jaarlijks een bezoek brengt aan de tandarts. Zo is er een inventive om vroegtijdig problemen op te sporen. Bijvoorbeeld wordt er een groter deel van een prothese of curatieve tandzorg terugbetaald, als u het jaar voordien reeds een terugbetaling voor preventieve tandzorg mocht ontvangen.
Tandverzekeringen vergelijken
De verschillen tussen tandverzekeringen bevinden zich niet enkel op het niveau van de prijs, maar ook op andere vlakken. Mutualiteiten vereisen bijvoorbeeld meestal aangesloten te zijn bij het betreffende ziekenfonds. Vaak is het zelfs ook nodig om alle gezinsleden van de verzekering te laten genieten, in het kader van een gezinsverzekering. Echter stellen deze ziekenfondsen op andere gebieden minder eisen. Zo is er vaak geen leeftijdsgrens of uitsluiting op basis van medische voorgeschiedenis. Daartegenover hanteren klassieke verzekeringsmaatschappijen vaak wel een leeftijdsgrens of eisen een mondonderzoek.
Daarnaast variëren de wachttijden tussen alle verzekeraars onderling zeer sterk. Dit is de tijd tussen het afsluiten van de verzekering en de eerste mogelijke terugbetaling. Afhankelijk van de verzekering, verschilt de wachttijd van geen tot zes maanden à één jaar met uitschieters tot wel drie jaar voor bepaalde behandelingen. Soms is het mogelijk een tandverzekering zonder wachttijd af te sluiten. Financus vergelijkt voor u verschillende tandverzekeraars en hun verzekeringen zodat u een weloverwogen keuze kan maken.
Online tandverzekering afsluiten
De meeste verzekeringsmaatschappijen en mutualiteiten laten het toe om online de verzekering te simuleren. Op die manier weet u op voorhand aan welke kosten u zich kan verwachten. Om hiervan een schatting te verkrijgen, dient u in de meeste gevallen uw leeftijd in te geven, maar ook, onder andere, het aantal gezinsleden, maandelijkse of jaarlijkse betaling en postcode komen soms aan bod. In iets mindere mate is het tevens mogelijk om de verzekering volledig digitaal af te sluiten. Dan volstaat het om enkele persoonlijke gegevens op de site in te vullen om verzekerd te worden. Soms moet u daarnaast ook een medische vragenlijst invullen.
Recente artikelen
Alle artikelen over tandverzekeringen
- Hoe krijg ik een terugbetaling voor orthodontie en wat zijn de voordelen van Helan Dentalia Up?
- Hoe werkt een tandverzekering?
- Ontdek waarom het verzekeren van uw tanden belangrijk is
- Tand los, afgebroken of beschadigd: wat te doen bij een tandongeval?
- Tandheelkundige behandelingen: Wat dekt een tandverzekering?
- Tandverzekeringen kinderen
- Tandverzekeringen voor bedrijven
- Tandverzekeringen: De beste leeftijd om een verzekering af te sluiten
- Verzekeringen beugels en orthodontie volwassenen
- Vind de beste tandverzekering voor uw behoeften
- Waarom is een tandverzekering interessant en heb ik het nodig?
- Wat dekt een tandverzekering?
- Wat is de wachttijd bij een tandverzekering?
- Wat is het verschil tussen een tandverzekering van het ziekenfonds en een verzekeringsmaatschappij?
- Wat is het verschil tussen het tandvoordeel en een tandverzekering?
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.