De prijs van vastgoed neemt alsmaar toe, ecologie wordt steeds belangrijker en ook sociale contacten verdienen een prominente rol in ons leven. Dit zijn slechts enkele redenen waarom gezinnen kiezen voor nieuwe woonvormen, zoals co-housing. Daarbij wonen verschillende mensen, die niet per se familie of vrienden zijn, samen in één gebouw of woonproject met gemeenschappelijke en privédelen.
Hoewel deze trend vooral problemen lijkt op te lossen, roept het ook vragen op. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een van de co-housers schade veroorzaakt aan de woning? Of wie van de bewoners is verantwoordelijk bij brand? Om nog maar te zwijgen over onderlinge strubbelingen en ruzies. Steeds meer verzekeraars bieden hier een antwoord op met een aangepaste brandpolis: de co-housing verzekering.
Beste co-housing verzekeringen van 2024 online vergelijken en aanvragen
Verzekeraar |
Voordelen |
Meer info |
|
||
|
||
|
Is een co-housing verzekering verplicht?
Kocht u samen met andere co-housers een woning aan? Dan zijn jullie in principe niet verplicht een brandverzekering af te sluiten, tenzij uw kredietverstrekker dit eist. Wat de huurmarkt betreft, ligt dit anders.
De Vlaamse wet stelt immers dat huurders en verhuurders een woonverzekering moeten afsluiten (Vlaams Woninghuurdecreet, 1 januari 2019). Het gaat daarbij om een verzekering die minstens schade door brand, water en burgerlijke aansprakelijkheid dekt.
Als co-houser moet u echter rekening houden met specifieke aandachtspunten, zoals discussies tussen de bewoners en schade aan zowel uw eigen inboedel als die van anderen. Daarom neemt u best een verzekering die aan de noden van co-housing voldoet, ongeacht of de bewoners eigenaar of huurder zijn.
Wat kost een co-housing brandverzekering?
Hoeveel een verzekering voor co-housers kost, verschilt per verzekeraar. Om de prijs te berekenen, baseren zij zich op een expertise, de huurprijs of een evaluatieschema. Algemeen geldt hoe groter of luxueuzer de woning, hoe duurder de brandverzekering.
Nog niet alle verzekeringsmaatschappijen hebben een pakket toegespitst op co-housing. Hier valt u terug op reguliere brandverzekeringen voor huurders of eigenaars. Een basispakket met enkel bescherming tegen schade zoals brand, natuurrampen, storm, hagel, sneeuw en waterschade is doorgaans het goedkoopst.
Als u optionele dekkingen toevoegt, dan zal de premie verhogen. Door de brandverzekering samen met uw huisgenoten af te sluiten, spreidt u de kosten echter. Een andere mogelijkheid is om enkel de gemeenschappelijke delen samen te verzekeren en de privédelen per gezin. Dit kan iets duurder uitvallen, maar kan onenigheid vermijden.
Steeds meer verzekeringsmaatschappijen zien echter de nood aan co-housing verzekeringen in. Zo’n polis kost jaarlijks rond de € 135.
Dekking van een co-housing woonverzekering
Hoewel een woonverzekering niet in elke situatie verplicht is, legt de wet toch een aantal basisvereisten op. Wanneer u een brandpolis afsluit, dekt deze daardoor minstens :
- Brand
- Bliksem
- Ontploffing en implosie
- Schade door luchtvaartuigen
- Dieren
- Aanslagen of arbeidsconflicten
- Storm
- Natuurrampen
Als huurder bent u verder wettelijk verplicht om waterschade te verzekeren. Deze dekkingen zitten doorgaans standaard in uw co-housing verzekering.
Een ander belangrijk element is de inboedel. Een co-housing polis dekt doorgaans beschadigingen aan de spullen van de inwoners, behalve wanneer deze zijn veroorzaakt door een huisgenoot. Het is dus interessant om ook schade door toedoen van huisgenoten toe te voegen.
Verder heeft u de keuze om uw verzekering uit te breiden met optionele dekkingen, zoals voor diefstal, elektrische apparaten of de tuin. Daarnaast bieden de meeste verzekeraars u de mogelijkheid om de brandpolis te combineren met uw familiale verzekering tegen een gunstig tarief. Daarmee is schade aan derden gedekt.
Co-housing brandverzekeringen vergelijken en online afsluiten
Voordat u begint met uw zoektocht naar een co-housing verzekering, gaat u best de specifieke behoeften van uw woonruimte in kaart brengen. Noteer bijvoorbeeld welke gemeenschappelijke en privédelen verzekerd dienen te worden. Leg ook vast in welke mate jullie de woonst en inboedel willen beschermen.
De ene verzekeraar biedt immers meer optionele dekkingen aan dan de andere. Bovendien is het belangrijk om zowel gemeenschappelijke als individuele polissen bij eenzelfde verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Op deze manier voorkomt u conflicten tussen verschillende partijen en krijgt u mogelijk gemakkelijker kortingen.
Kenmerkend voor een co-housing verzekering is dat alle inwoners opgenomen worden in het contract. Als u voor een andere woonverzekering kiest, zet dan de polis op naam van alle huisgenoten of zorg dat elke naam in een aparte clausule is opgenomen.
Op de website van de meeste maatschappijen vraagt u snel en eenvoudig een premievoorbeeld aan. Daarnaast vindt u op Financus informatie over de verzekeraars en hun brandverzekeringen.