Een belegging geeft u doorgaans meer rendement dan een spaarboekje. Zeker gezien de historisch lage rentes. Heeft u kapitaal gespaard en wenst u dat bedrag uit te breiden? Dan kunt u beginnen met beleggen. Velen deden het u al voor. Met dat inkomen heeft u een extra cent voor uw pensioen, uw kinderen, vastgoed, een auto enzoverder. Waarin u het best belegt en op welke manier hangt af van uw beleggersprofiel. Voor ieders situatie is er een geschikt beleggingsproduct en -platform. Het is daarbij belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Hiervoor bepaalt u eerst waarom u wil beleggen en welke risico’s acceptabel zijn. Uw financiële situatie is ook een doorslaggevende parameter. Net zoals uw kennis, ervaring en de periode waarover u wenst te investeren.
Een beleggingsplatform kiezen
Om te beleggen heeft u een tussenpersoon nodig. Alleen erkende professionele spelers hebben immers toegang tot de beurs. Hiervoor doet u beroep op een platform, zoals een broker, bank of vermogensbeheerder. De grootste verschillen schuilen in de kosten, diensten en hoeveel u zelf moet doen. Grote banken rekenen doorgaans meer aan. Ze vragen vaak niet enkel een transactiekost, maar ook bewaarkosten voor het opvolgen van uw effectenrekening. Kleinere brokers tellen minder. Zo’n beleggingsmakelaar, zoals BUX Zero, brengt louter koper en verkoper met elkaar in contact. Banken verlenen daarentegen ook advies. Een voorbeeld hiervan is Keytrade Bank. Wil u een volledige dienstverlening, waarbij u zelf niet veel hoeft te doen, dan kunt u uw vermogen laten beheren. Saxo Bank doet bijvoorbeeld aan portefeuillemanagement.
Beste Beleggingsbrokers van 2025 online vergelijken en aanvragen
Broker |
Voordelen |
Meer info |
|
||
|
Beleggingsproducten kiezen
De markt presenteert een lange lijst van beleggingsproducten. Beginners kiezen best voor obligaties. Dit zijn leningen aan een overheid (staatsbon) of bedrijf. Ook fondsen zoals ETF’s of trackers komen in aanmerking. Deze volgen een bepaalde koers en helpen om een beleggingsportefeuille te spreiden. Wie een gemiddeld risiconiveau aankan, start eventueel met aandelen. Deze vertegenwoordigen een deel van een onderneming. Aandelen zijn volatieler en houden dus meer risico’s in.
Ervaren beleggers die een hoog risico aanvaarden, kunnen gaan voor complexere producten. Opties geven u bijvoorbeeld het recht om een product op een bepaalde tijd te kopen of verkopen tegen een vastgelegde prijs. De onderliggende waarde is een aandeel, index, valuta of grondstof. Ook futures geven recht op een onderliggend product in de toekomst. Daarnaast bestaan er producten met een hefboomwerking, zoals turbo’s, sprinters en speeders. Deze producten vereisen kennis en ervaring. De hefboom kan immers ook in uw nadeel spelen.
Actief en passief investeren
Afhankelijk van het platform of de tussenpersoon die u in vertrouwen neemt, speelt u zelf een actievere of passievere rol in uw beleggingen. Via een online broker krijgt u toegang tot de beurs en doet u zelf transacties via een platform. Vermogensbeheerders daarentegen beleggen voor u. Bij discretionair beheer neemt u een passieve rol in en worden de beleggingen voor u gedaan. Tussen deze polen in, zit beleggingsadvies. Hierbij raadt uw bank of financieel adviseur beleggingen aan op basis van uw persoonlijke situatie. U beslist vervolgens zelf of u al dan niet investeert.
Beleggingshorizon en risico’s
Wie investeert, houdt rekening met de beleggingshorizon. Dit is de periode waarover de belegging loopt en u dus uw geld niet kan aanwenden voor een ander doel. Hoe langer de horizon, hoe minder risico u loopt. Bij schommelingen geeft u uzelf met een langere beleggingsduur immers de tijd om terug op adem te komen. Beleggingsfondsen, ETF’s, aandelen en obligaties hebben meer baat bij een lange horizon. Beleggers die meer risico’s willen nemen kunnen op relatief korte termijn beleggen in opties, turbo’s en futures. Let wel dat dit complexe producten zijn, waarbij kennis en ervaring geen overbodige luxe is.
Alle veelgestelde vragen over het beleggen:
- Beginnen met beleggen
- Binance Beleggen
- De voor- en nadelen van beleggen in goud
- De wereld van cryptocurrency: Ontdek de beste websites
- Een gouden raad: investeer een deel van uw vermogen in goud
- Fysiek goud of goudaandelen: Wat is een gouden investering?
- Waarin kan ik het best beleggen?
- Zilver, geen tweede keus
Blijf op de hoogte van de nieuwste belegginstrends
Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste trends en tips op het gebied van beleggen en investeren? Schrijf u dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief.