Een omniumverzekering is, anders dan de Burgerlijke Aansprakelijkheid autoverzekering, bij wet niet verplicht. Toch is ze in veel gevallen een must en vormt ze een aanvulling op de beperkingen van de BA autoverzekering. Wanneer u een botsing veroorzaakt, dekt de BA Autoverzekering immers enkel de materiële en lichamelijk schade van de tegenpartij. Een geschikte omniumverzekering zorgt ervoor dat ook de eigen materiële schade vergoed wordt.
Beste autoverzekeringen van 2023 online vergelijken en aanvragen
Verzekeraar | Voordelen | Meer info |
| ||
| ||
|
Soorten omniums: klein of groot?
Binnen de omniumverzekeringen zijn er twee subcategorieën: de grote omnium en de kleine omnium. De grote omnium (ook wel: maxi-omnium, volledige omnium of full omnium) vergoedt u niet enkel voor materiële schade door toedoen van een ander, maar ook voor materiële schade waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. Hierin ligt het grote verschil met de kleine omnium (of mini-omnium). Waar een kleine omnium geen dekking voorziet voor om het even welke oorzaak van eigen materiële schade, doet de grote omnium dit wel. De overige waarborgen zijn doorgaans dezelfde bij beide formules. Zo garanderen de meeste verzekeraars bij eender welke omniumformule een dekking bij brand, glasbreuk, natuurkrachten (hagel, steenval, overstroming), aanrijding met een dier en diefstal. Vandalisme wordt vaak enkel bij een grote omnium verzekerd. Of u best voor een grote of kleine omnium opteert hangt af van de leeftijd en de waarde van de wagen in kwestie. Heeft u net een gloednieuwe bolide aangekocht met bankfinanciering, dan is een grote omnium de beste oplossing. Niets is namelijk meer frustrerend dan het afbetalen van een wagen die perte totale is. Een grote omnium kan dan de materiële schade vergoeden (ook al bent u in fout) en een financiële domper vermijden.
Dikwijls wordt aangeraden de eerste twee jaar een grote omnium te verkiezen. Dit is namelijk de tijdsspanne waarin een auto doorgaans nog veel waard is. Na één jaar is uw wagen grofweg 20% van de oorspronkelijke waarde kwijt. Na twee jaar loopt dit getal op tot gemiddeld 35%. Wanneer uw wagen reeds voor 60% afgeschreven is, is een switch naar een kleine omnium het overwegen waard. Deze vuistregel mag echter niet blindelings worden toegepast. Voor luxe auto’s en auto’s die beroepsmatig worden gebruikt, kan een grote omnium voor een langere periode interessant zijn.
Soorten omniums: met of zonder franchise?
Een franchise (ook wel vrijstelling genoemd) is een deel van de herstelkosten die u zelf dient te betalen. Bij de meeste verzekeraars dient u geen franchise te betalen voor het gros van de waarborgen (brand, diefstal, glasbreuk, natuurrampen en aanrijding met dieren). Bij materiële schade door eigen fout daarentegen, hanteren de meeste verzekeraars wel een franchise. Deze franchise is een vast bedrag, een percentage van de catalogusprijs of een Engelse vrijstelling. De zogenaamde Engelse vrijstelling is een bijzondere vorm van de franchise, waarbij de verzekeraar toch het volledige bedrag terugbetaalt als de herstelkosten de franchise overschrijden. Let wel, een aanbieding van een verzekeraar zonder franchise is niet altijd interessanter dan een aanbieding met franchise. De franchise beïnvloedt immers de premie van uw autoverzekering. Omniumverzekeringen zonder franchise zullen typisch duurder zijn dan hun tegenhanger met franchise. Hou dit dus in het achterhoofd bij het vergelijken van verschillende aanbiedingen.
Omnium voor tweedehandswagens
Door het fenomeen van leasingwagens is het aanbod van jonge en degelijke tweedehandswagens sterk toegenomen. Steeds meer Belgen kiezen voor een tweedehandswagen waarvan de waarde nog opmerkelijk hoog is. Toch heerst een algemene opvatting dat een grote omnium voor een occasie vaak te duur is en verzekert men zich om die reden liever niet. De financiële teleurstelling is dan ook groot bij een ongeluk. Een omniumverzekering voor occasies is dus steeds meer wenselijk en zeker geen geldsmijterij. De meeste verzekeraars bieden geen aparte formule aan voor uw tweedehandswagen, maar dit hoeft in principe geen probleem te vormen. Zolang uw wagen slechts 5 à 6 jaar oud is, maakt het voor de verzekeraar niet uit of uw auto nieuw is of niet. Voor oudere auto’s daarentegen, is het vaak niet mogelijk een omniumverzekering te onderschrijven.
Omnium autoverzekeringen vergelijken
Bij het kiezen van een omniumverzekering moet u in eerste instantie uitmaken welke dekking wenselijk is. Wilt u een integrale dekking, dan is de grote omniumverzekering wat u nodig heeft. Voor een minder sluitende dekking, is er de kleine omniumverzekering. Pas na deze keuze kan het vergelijken van diverse aanbieders en hun formules beginnen. Het gros van de verzekeraars bieden dezelfde dekkingen aan. Het grote verschil zit dus niet in de aangeboden diensten, maar eerder in het aanrekenen of juist het ontbreken van een franchise. Een franchise kan de premie van een omnium autoverzekering sterk reduceren, maar wanneer u genoodzaakt bent een franchise te betalen, was u misschien toch beter voor de optie zonder franchise gegaan.
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.