Huurt u een woning? Dan sluit u best een huurdersverzekering af. U bent als huurder immers aansprakelijk voor brand- en waterschade. Volgens cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid rukte de brandweer in 2020 maar liefst 11.826 keer uit voor woningbranden. Voor wateroverlast en stormschade vonden respectievelijk 10.926 en 14.268 interventies plaats. De kans dat ook uw huurwoning beschadigd raakt door brand of water is zeker reëel. Denk maar eens aan het aantal elektrische toestellen in huis, die allemaal een risico op kortsluiting vormen. Zonder verzekering bent u als huurder zelf verantwoordelijk voor de schade aan uw huurhuis of -appartement. Om u van dat leed te besparen legt het Vlaams Woninghuurdecreet sinds 1 januari 2019 een verplichte woningverzekering op voor huurders en verhuurders.
Is een huurdersverzekering verplicht?
Het Vlaamse huurdecreet stelt dat zowel huurder als verhuurder een brand- en waterschadeverzekering moeten afsluiten. Een huurder moet bovendien de woning goed onderhouden en in oorspronkelijke staat afleveren aan het einde van het contract. Dit is de zogenaamde huurdersaansprakelijkheid. Bijgevolg bent u als huurder verantwoordelijk voor alle schade die u toebrengt aan het gebouw. Ook schade aan derden laat u best verzekeren. Denk daarbij aan het huis van de buren dat eveneens vuur vat of een dakpan die terechtkomt op iemands auto. Of u uw inboedel laat waarborgen, kiest u zelf. Dit wordt echter sterk aangeraden. Wanneer uw hebben en houden in de vlammen opgaat of ernstig beschadigd raakt, staat u immers voor grote kosten. Met een inboedelverzekering verkleint u dat financiële risico. Ook de eigenaar van de woning moet een verzekering afsluiten. Het is belangrijk dat beide partijen controleren of aan deze verplichting is voldaan.
Wat kost een huurdersverzekering?
De kostprijs van een huurdersverzekering hangt af van de waarde van de woning en de inhoud ervan. Om die waarde te bepalen maken verzekeraars een inventaris op met een evaluatierooster of expertise. Nadat het verzekerde bedrag vastligt, stelt de verzekering uw premie op. Bij een huurdersverzekering is de huurprijs daarvoor een belangrijke parameter. Om de bedragen up-to-date te houden, kan uw verzekeringsmaatschappij deze jaarlijks aanpassen volgens de ABEX-index. Niet alleen de waarde van uw woning en de inboedel bepalen de premie. Ook wat u wil verzekeren is van belang. Naast de wettelijk bepaalde waarborgen bieden verzekeraars immers een ruim aantal optionele dekkingen aan. In bepaalde gevallen bekomt u kortingen op uw huurdersverzekering. Jonge gezinnen krijgen bijvoorbeeld een duwtje in de rug dankzij kortingspercentages of starterspakketten. Gemiddeld kost een huurdersverzekering rond de € 160 per jaar voor dekking van de huurdersaansprakelijkheid en inboedel.
Dekking van een woonverzekering
De huurdersverzekering behoort tot de woonverzekeringen. Brandverzekeringen dekken minstens de wettelijk opgelegde schadegevallen, zijnde schade door:
- Brand
- Blikseminslag
- Ontploffing
- Implosie
- Luchtvaartuigen of voorwerpen die eruit of eraf vallen
- Voertuigen of dieren
- Aanslagen of arbeidsconflicten
- Storm
- Natuurrampen
Voor huurders is het echter belangrijk dat de verzekering in ieder geval brand-, waterschade en schade aan derden dekt. Volgens het woninghuurdecreet bent u als huurder immers verplicht om uw huurdersaansprakelijkheid te laten dekken. Ook laat u best uw inboedel verzekeren. Daarnaast kiest u voor extra dekkingen, zoals voor diefstal en vandalisme of rechtsbijstand. Er bestaan ook optionele waarborgen of bijkomende diensten toegespitst op huurders, zoals terugbetaling van de wederverhuringsvergoeding of dekking tijdens een verhuis.
Huurdersverzekeringen vergelijken en online afsluiten
Verzekeraars onderscheiden zich door hun pakketten aan te vullen met uitgebreidere dekkingen, opties en extra diensten. Wanneer u een brandverzekering voor huurders afsluit, gaat u best na welke dekkingen u concreet aangeboden worden. Let daarbij op welke dekkingen inbegrepen zijn en voor welke u een meerprijs betaalt. Want ook de premie verschilt per verzekeraar. Om uw zoektocht naar de verzekering die het best bij u past te vergemakkelijken, biedt Financus u een overzicht van verschillende woonverzekeraars en hun pakketten. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Vaak kunt u de premie online simuleren of zelfs volledig digitaal aansluiten. Andere makelaars kiezen voor een persoonlijkere aanpak en nodigen u uit op kantoor of in een online meeting.
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.