Een goede brandverzekering is onontbeerlijk. Volgens cijfers over de brandweerinterventies stijgt het aantal woningbranden immers jaarlijks. Ook bij andere ongelukken, zoals waterschade of een blikseminslag biedt een woonpolis uitkomst.
Verhuurt u uw woning, dan wordt schade aan de huurwoning verhaald op de huurder door de zogenaamde huurdersaanprakelijkheid. Als echter blijkt dat u als eigenaar de oorzaak van de schade bent, dan bent u zelf verantwoordelijk en draagt u de financiële gevolgen. Schade die de huurder niet rechtstreeks veroorzaakt, zoals stormschade, komt eveneens op de schouders van de verhuurder terecht. U hebt er als eigenaar van een pand dus alle baat bij uw goed te onderhouden en te beschermen.
Bovendien verplicht de wetgever eigenaren in bepaalde gevallen om een brandverzekering af te sluiten. Wanneer deze verplichting geldt en wat zo’n woonverzekering voor eigenaars-verhuurders precies inhoudt, ontdekt u in dit artikel.
Beste woonverzekeringen van 2024 online vergelijken en aanvragen
Verzekeraar |
Voordelen |
Meer info |
|
||
|
||
|
||
|
||
|
Is een brandverzekering verplicht voor de verhuurder?
Eigenaars die zelf in hun onroerend goed wonen, hebben de keuze om al dan niet een woonverzekering af te sluiten. Schade aan uw woning gaat echter steeds gepaard met grote geldsommen. Zelfs zonder deze verplichting is het raadzaam om een woonpolis af te sluiten. Huurders en verhuurders hebben geen keus. Sinds 2019 legt de wet hun immers een verzekering tegen brand- en waterschade op.
Hoewel de huurdersaansprakelijkheid van kracht is, verplicht het Vlaams woninghuurdecreet ook verhuurders om een brandverzekering af te sluiten. Deze polis moet minstens waarborgen omvatten voor brand, waterschade en schade aan derden. Daarnaast krijgt u als eigenaar de keuze om een clausule afstand van verhaal in het contract op te nemen. Daarbij staat uw eigen verzekeraar in voor bepaalde schadegevallen die de huurder veroorzaakt. Zo speelt u dus helemaal op safe. Bovendien zal de bank u contractueel verplichten om een woonverzekering af te sluiten, wanneer er een hypotheek rust op het gebouw.
Wat kost een brandverzekering?
Hoeveel u betaalt voor een brandverzekering hangt af van de waarde van het huis of appartement. Om dat bedrag te bepalen, gebruikt de verzekeraar een evaluatieformulier met het aantal kamers en het gebruik. Er kan ook een expert aangesteld worden om de waarde vast te stellen. Als verhuurder hebt u er alle belang bij dat de prijzen blijven kloppen. De waarde van een huis stijgt immers continu, waardoor u morgen niet meer hetzelfde huis kunt bouwen voor hetzelfde bedrag. Hiervoor hanteren verzekeringsmakelaars de ABEX-index.
Daarnaast loopt de premie op naargelang het aantal extra waarborgen dat u onderschrijft. In bepaalde gevallen bekomt u kortingen. Dat is vaak het geval wanneer u een totaalklant bent, wat betekent dat u meerdere verzekeringen hebt bij dezelfde maatschappij. Ook wanneer u en uw huurder voor dezelfde verzekeringspartner kiezen, is een voordeeltarief mogelijk.
Dekking van een brandverzekering voor verhuurders
Als verhuurder is het belangrijk dat uw eigendom in goede staat blijft. De standaardbrandverzekeringen bieden daarvoor doorgaans voldoende uitkomst. Deze omvatten dekking tegen brand, bliksem, ontploffing, implosie, schade door luchtvaartuigen, voertuigen of dieren, door aanslagen of arbeidsconflicten, storm, en natuurrampen. Daarnaast bent u volgens het woninghuurdecreet verplicht om waterschade en aansprakelijkheid aan derden in het contract op te nemen.
Alle andere dekkingen zijn facultatief. Zo bent u niet verplicht om de inboedel te verzekeren. Verhuurt u een bemeubelde woonst, dan doet u dit uiteraard beter wel. In het andere geval laat u dit over aan de huurder. Opties zoals rechtsbijstand of pakketten ter bescherming van de tuin zijn wel nuttig voor de verhuurder. Zoals eerder vermeld, kunt u eveneens afstand van verhaal onderschrijven. Dan betaalt uw eigen verzekeraar de schade die uw huurders veroorzaken uit. Zo weet u exact voor welke bedragen uw woning verzekerd is.
Brandverzekering kiezen
De standaardwaarborgen zijn min of meer gelijk bij de verschillende verzekeraars. Deze zijn namelijk wettelijk vastgelegd. Hoewel u volgens het woninghuurdecreet waterschade dient te verzekeren, zijn verzekeringsmaatschappijen niet verplicht deze in hun aanbod op te nemen. Zorg er dus voor dat deze waarborg in uw brandverzekering is opgenomen wanneer u uw woning verhuurt.
Brandverzekeringen verschillen het meest op vlak van dienstverlening en bijkomende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraars die een reparatiedienst voor u voorzien. Ook de premies verschillen. Via een online prijssimulatie op de website van de verzekeraars komt u in de meeste gevallen snel en gemakkelijk de prijs te weten. Zoek dus een verzekeraar die het beste aan uw behoeften als verhuurder voldoet. Dankzij de artikels van Financus vergelijkt u eenvoudig het aanbod van de verschillende brandverzekeraars.
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.