Zodra u zich in het verkeer bevindt, loopt u risico op een ongeval. Vandaar kent de markt heel wat autoverzekeringen. Met de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid Autoverzekering dekt u zich in tegen kosten aan derden, zowel materieel, lichamelijk als moreel.
Beste bestuurdersverzekeringen van 2023 online vergelijken en aanvragen
Verzekeraar | Voordelen | Meer info |
|
| |
| ||
|
|
Uw eigen auto beschermt u met een kleine of grote omnium. Maar wat als u zelf letsels oploopt bij een ongeluk? Daarvoor bestaat de bestuurdersverzekering. Deze optionele polis vergoedt lichamelijke schade die de bestuurder oploopt. De inhoud van dit soort verzekering is niet wettelijk bepaald. Verzekeraars kiezen dus zelf welke dekkingen ze erin opnemen.
Hierdoor bestaan er verschillende formules. Vaak zijn deze beschikbaar als dekkingsoptie bij uw BA-Auto of omniumverzekering. Bij sommige verzekeraars zit deze waarborg er zelfs automatisch in vervat. Een bestuurdersverzekering is niet verplicht, maar bespaart u wel een hoop ellende.
Wat kost een bestuurdersverzekering?
De prijs van de bestuurdersverzekering hangt samen met die van uw BA-Auto of omniumverzekering. De elementen die de premie bepalen zijn:
- De kenmerken van het voertuig
- Uw persoonlijke gegevens, zoals uw leeftijd
- De uitgiftedatum van uw rijbewijs
- Hoeveel kilometer u jaarlijks rijdt
- Het aantal schadegevallen dat u de laatste vijf jaar heeft gehad.
Bij sommige verzekeraars zit de bestuurdersverzekering automatisch in uw autopolis. Bij anderen is dit niet inbegrepen en betaalt u een extra bedrag per optie. De betalingsmodaliteit loopt gelijk met die van uw BA-Auto of omnium, aangezien de prijs van de optionele dekkingen ermee wordt samengevoegd.
Onder bepaalde voorwaarden geniet u kortingen op uw autoverzekering, bijvoorbeeld wanneer u jaarlijks een beperkt aantal kilometers aflegt, u geen ongevallen veroorzaakt of bepaalde verzekeringen met elkaar combineert. Ook veiligheidsopties, zoals een remhulpsysteem, vermoeidheidsdetectie, snelheidsregelaar en rijstrookondersteuning geven doorgaans recht op een premievermindering.
Dekkingen van een bestuurdersverzekering
Verzekeraars kiezen zelf de inhoud van hun bestuurdersverzekering. De dekking verschilt dus per polis. Algemeen genomen vergoedt de bestuurdersverzekering de lichamelijke schade van de persoon die het verzekerde voertuig bestuurt. De verzekering geldt dus niet enkel wanneer u zelf achter het stuur zit, maar ook wanneer iemand anders met de verzekerde wagen rijdt. Het maakt daarbij niet uit welke partij in fout is. Uiteraard ontvangt u geen vergoeding wanneer er opzettelijk kwaad of invloed van alcohol of drugs in het spel is.
De bestuurdersverzekering kan de volgende waarborgen omvatten:
- Terugbetaling van medische kosten en hospitalisatie, na tussenkomst van het ziekenfonds
- Vervangingsinkomen of een compensatie bij tijdelijke of permanente invaliditeit en arbeidsongeschiktheid
- Vergoeding van de familie en terugbetaling begrafeniskosten bij overlijden van de bestuurder
Bestuurdersverzekeringen vergelijken
De bestuurdersverzekering hangt samen met de burgerlijke aansprakelijkheid of omniumverzekering. Daarom is het belangrijk om het volledige autoverzekeringsaanbod per maatschappij te vergelijken. Bepaal eerst welke waarborgen u belangrijk vindt en ga vervolgens op zoek naar de verzekeraar die het beste aansluit bij uw behoeften. Heeft uw wagen veiligheidsopties of rijdt u een laag aantal kilometers per jaar? Ga dan voor een verzekering die u daarvoor een premiekorting toekent.
Kiest u voor een verzekeraar die de bestuurdersverzekering automatisch opneemt in haar aanbod? Kijk dan zeker na of de waarborgen evenwaardig zijn aan die van maatschappijen die er een extra premie voor vragen. Soms zit de bestuurdersverzekering van eenzelfde verzekeringsmaatschappij niet in de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar wel in de omnium. Ga dus steeds na welke keuze voor u het voordeligste is. Uiteraard hoeft u die volledige vergelijking niet zelf te maken, want dat heeft Financus al voor u gedaan.
Online bestuurdersverzekering afsluiten
Ook hoe u de bestuurdersverzekering afsluit verschilt per maatschappij. De bestuurdersverzekering is doorgaans niet apart af te sluiten. U selecteert deze dekking als optie bij uw autoverzekering. De goedkoopste vorm is de BA-auto. Dit is de enige wettelijke verplichte autoverzekering. Hieraan kunt u bij de meeste verzekeraars de bestuurdersverzekering toevoegen. Wenst u een uitgebreidere dekking dan gaat u voor een omnium of miniomnium. Voor een nog uitgebreidere bescherming voegt u er nog andere optionele dekkingen aan toe, zoals pechverhelping en rechtsbijstand. Een groter aantal waarborgen kost natuurlijk meer.
De meeste maatschappijen bieden u de mogelijkheid om online uw verzekering te simuleren en aan te vragen. Daarbij polst de verzekeraar naar de risicograad, ofwel hoe risicovol uw wagen en uw rijgedrag zijn. De grootte van het risico en de dekkingen die u verkiest bepalen de premie.
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.