Hebt u een nieuwe woning op het oog die u niet wilt laten schieten en u hebt nog niet de kans gehad om uw oude woning te verkopen? Dan is het overbruggingskrediet een oplossing. Het helpt om de periode tussen aankoop van de nieuwe woning en de verkoop van de oude woning te overbruggen. De looptijd is dan ook korter dan bij andere leningen. De rentetarieven liggen wel hoger dan die van een gewone hypotheek. Wij zetten in dit artikel de verschillende pro’s en contra’s van dit specifieke krediet op een rijtje. We bespreken ook de fiscale aftrekbaarheid en de overige kosten die erbij komen kijken.
Wat is een overbruggingskrediet?
Een overbruggingskrediet wordt gebruikt om een bepaalde periode te overbruggen. Meestal wordt dit gebruikt om een nieuwe woning te financieren wanneer uw oude woning nog niet is verkocht. U wilt dus een investering doen, en u hebt het nodige vermogen maar de middelen zijn nog niet meteen beschikbaar. De looptijd van deze lening zal dan ook vrij kort zijn, gemiddeld één tot drie jaar. Sommige banken bieden een maximale looptijd van één jaar, anderen van twee jaar aan. In de praktijk duurt het overbruggingskrediet meestal slechts een paar maanden. Wanneer de oude woning verkocht raakt en de nodige middelen dus beschikbaar worden, kunt u de bruglening steeds vervroegd afsluiten, al brengt dit wel extra kosten met zich mee aangezien dit voor de bank gemiste intresten betekent. Tijdens de overgangsperiode worden intresten betaald op de opgenomen som. De bank wil natuurlijk de garantie dat de volledige lening wordt terugbetaald. Daarom zal het een aantal veiligheidsmechanismen invoeren, zoals het beperken van het krediet tot de overwaarde van de oude woning.
Wanneer gebruiken?
Zoals reeds eerder gesteld wordt een overbruggingskrediet vooral gebruikt bij de aankoop van een nieuwe woning (dit kan een nieuwbouwproject zijn, maar ook de aankoop van een bestaande woning), terwijl de oude woning nog niet verkocht geraakt is. Een nieuwbouw is een proces van lange adem, maar doorheen dit proces komen steeds betalingen en facturen binnen. Bij de aankoop van een bestaande woning is dit niet het geval, maar moet wel een voorschot betaald worden. Zonder de opbrengsten uit de verkoop van de oude woning kunnen die betalingen voor moeilijkheden zorgen. Het overbruggingskrediet kan hiervoor een oplossing bieden door dit tijdelijk te financieren.
Berekenen overbruggingskrediet
Wanneer u bij de koop van een nieuw huis wilt beschikken over de overwaarde van uw oude woning, dan is het nodig om een overbruggingskrediet te nemen. De overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs van de oude woning en de bestaande hypotheekschuld op die woning. De bruglening kan dan aangegaan worden voor een bedrag van maximaal deze overwaarde. Wanneer de verkoop van de oude woning is afgerond, kan met de overwaarde het overbruggingskrediet afgelost worden. Het krediet is vooral nuttig wanneer het om relatief grote bedragen gaat. Kleine bedragen gaan meestal gepaard met zeer hoge rentetarieven. Die rente is bovendien hoger dan voor een hypothecaire lening. De kredietinstellingen stellen ook een minimumbedrag en maximale looptijd in om een overbruggingskrediet te ontvangen. Die looptijd kan in de praktijk echter zeer verschillend zijn over de banken heen. Indien u veel vertrouwen hebt in een snelle verkoop, dan kiest u best een bank die een korte looptijd aanbiedt. U dient ook rekening te houden met dossierkosten en kosten voor het afsluiten die tot een aardig bedrag kunnen oplopen.
Aftrekbaarheid en notariskosten
De rente van het overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat het om uw hoofdverblijf gaat en u moet bovendien kunnen bewijzen dat het krediet gebruikt wordt voor het verwerven of behouden van een onroerend goed. De bruglening kan echter niet als woonbonus worden afgetrokken, hoewel de lening soms hypothecair is. In principe zijn geen notariskosten verbonden aan het krediet omdat het enkel om een overeenkomst gaat tussen u en de bank. Echter, soms kan de bank ervoor opteren om meer zekerheid te verkrijgen. Daarom wordt vaak een hypotheekakte opgemaakt bij de notaris, met de oude en nieuwe woning als onderpand. Dit brengt vanzelfsprekend wel notariskosten met zich mee.
Beste leningen en andere financieringsmogelijkheden
Blijf op de hoogte van de beste leningen en andere financieringsmogelijkheden tegen interessante leningsvoorwaarden dankzij onze gratis nieuwsbrief.