Wanneer u beslist om met een nieuwe wagen te gaan rijden, dan hebt u verschillende mogelijkheden om dit te doen. Als zelfstandige of als vennootschap kunt u ook kiezen voor leasing of renting. We zullen deze twee alternatieven eerst bespreken en ze ten opzichte van elkaar afwegen. Nadien wijzen we op de voor- en nadelen van beide alternatieven tegenover het aankopen van een wagen met een autolening, dit zullen we ook apart behandelen.
Leasen en renten
Bij financiële leasing wordt u als leasenemer de economische eigenaar van het goed, en blijft de leasegever de juridische eigenaar. Na de leasingperiode hebt u nog de optie om de wagen aan te kopen, dit mag maximaal 15% van de aankoopwaarde bedragen. De leasing bevindt zich op de actiefzijde van de balans en wordt over de levensduur afgeschreven. U moet hier wellicht zelf instaan voor de verzekering van het voertuig.
Renting of operationele leasing daarentegen is enkel de verhuur van de wagen, waarbij de verhuurder juridisch én economisch de eigenaar blijft. De restwaarde moet hier minstens 16% van de aankoopwaarde bedragen, tegenovergesteld dus aan de financiële leasing. Verzekering en onderhoud etc. zijn ten laste van de leasegever. Ook de boekhoudkundige verwerking verschilt. Renten worden namelijk als huur aanzien en gewoon in kosten genomen.
Het grote voordeel van deze beide alternatieven in vergelijking met een aankoop (zowel met als zonder lening) is het ontbreken van zware investeringen. Bovendien kunnen bepaalde risico’s die u als volle eigenaar hebt, afgewenteld worden op de leasingmaatschappij. De BTW kan gespreid worden, aangezien u steeds een klein deel BTW verschuldigd bent bij elke leasefactuur. Echter, de maatschappij wil als extra tussenpersoon ook winst maken, dus de leasing valt meestal duurder uit dan een autolening. Het is ook moeilijk of zeer kostelijk om het contract aan te passen, dus u moet goed nadenken vooraleer u de lease ondertekent.
Lenen als alternatief
De autolening is de laatste jaren ook zeer interessant geworden. Door het huidige klimaat van lage rentetarieven kunt u zeer goedkoop lenen, en u kunt deze intresten bovendien fiscaal aftrekken. Dit is een goedkopere oplossing dan leasen of renten. Door het krediet krijgt u de mogelijkheid om de aankoopprijs van uw wagen te spreiden. Maandelijks betaalt u een deel van de prijs terug, met intresten erbovenop. Vaak kunt u 110 tot wel 120% van de aankoopprijs lenen, waarbij het extra bedrag kan dienen voor een alarmsysteem en de eerste premie(s) van de omniumverzekering. U behoudt op deze manier ook uw spaargeld voor onvoorziene uitgaven, waar u bij de aankoop zonder lening meteen een grote smak geld moet neertellen.
Een reactie achterlaten