Inflatie, klimaattransitie, conflicten… Onze leefwereld kent grote onzekerheden. Hoe kan u uw investeringen dan nog goed inschatten? Zo vragen investeerders, jongeren en gezinnen zich af wat de beste financiële zet is. Wanneer sluit u bijvoorbeeld best een hypotheek af? Of wat kan u op economisch vlak verwachten voor de komende twintig jaar? In het boek De Nieuwe Wereldeconomie (2023) verduidelijken twee doorwinterde economen de vijf grote trends “die op ons hoofd zullen vallen”. Het boek kwam er op initiatief van Koen De Leus, Chief Economist bij BNP Paribas Fortis. Deze stuwende kracht achter het boek werd versterkt door Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij dezelfde bank. Wat zijn de trends die de economie in 2050 zullen overheersen? En wat kan u verwachten van De Nieuwe Wereldeconomie?
5 trends bepalen de economie
We verklappen de vijf grote trends al meteen: klimaattransitie, innovatie en productiviteit, vergrijzing, schulden en multiglobalisering. Het lijvige boek draait om ernstige onderwerpen, maar met een bescheiden basiskennis economie komt u al ver. Bovendien nemen de auteurs u met hart en ziel mee op een boeiende reis met verhalen over het leven en financiële markten. Naast alle “serieuze verhalen” over prangende vraagstukken, leest u ook luchtigere stukken met een kwinkslag. Zo wordt financieel advies afgewisseld met een gesprek met de doden. Het boek graaft namelijk in de geschiedenis via interviews met grote economen zoals Malthus, Ricardo en Keynes. En dat belooft in dit boek allesbehalve een saaie geschiedenisles te worden.
Klimaattransitie: nu of nooit
De trend met de grootste impact? Dat zal volgens Koen De Leus de klimaattransitie zijn. Klimaatverandering is namelijk de enige nieuwe trend in het lijstje. De andere zijn volgens de econoom eerder een vervolg op of kentering van eerdere ontwikkelingen, zoals de overgang van globalisatie naar multiglobalisatie. Bovendien is de klimaattransitie een zeer definitieve trend: we slagen erin of we hebben een serieus probleem. Denk daarbij aan energieschokken of grote schommelingen in grondstofvoorraden. Toch ziet De Leus het niet zwart in. Een uitdagende, volatiele omgeving creëert namelijk meer opportuniteiten.
Innovatie: de key voor welvaart
Philippe Gijsels zet innovatie op nummer een. Waar klimaatsverandering, schulden en vergrijzing de inflatie doen stijgen, werkt innovatie deflatoir. Ontwikkelingen zoals de metaverse, bitcoin en AI kunnen de productiviteit opdrijven en de inflatie laten dalen. Op dit moment plukken vooral de Magnificent Seven (Nvidia, Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet) de vruchten van artificiële intelligentie. Maar de exponentiële technologie staat klaar om wereldwijd verspreid te worden. Dat is key voor de welvaart, die stijgt door innovatie en productiviteit. Maar ook andere trends proberen de economen positief te zien. Zo staat de vergrijzing ook voor langer gezond werken.
Surf mee op de golf
Het boek richt zich tot beginnende investeerders en ervaren beleggers. De twee economen geven een van hun belangrijkste adviezen mee: meesurfen op trends, de golf pakken en op tijd wloslaten. Ook al is het een simpele regel, doen mensen toch vaak het omgekeerde. Ze nemen de winst van hun grote golven te snel op en focussen te lang op de kleine golfjes die al lang tegen de klippen zijn gelopen. De beste beleggingsstrategie is echter om winnaars zo lang mogelijk vast te houden en verliezers zo snel mogelijk af te snijden. Verder geeft De Leus mee dat u moet investeren in zaken die binnen tien jaar meer nodig zijn, zoals robots, grondstoffen en halfgeleiders. De auteurs spreken in dit verband over de tienjaarsregel. Heeft u uw investering niet perfect getimed? Geen paniek. De trends lopen namelijk omhoog en omlaag met toppen en dalen. Daarbij is de volgende top hoger dan de vorige. Het boek geeft nog meer van deze duidelijke beelden om mee aan de slag te gaan.
Wees een tovenaar
De auteurs proberen tovenaar en profeet te zijn. Daarom lanceren ze academisch onderbouwde voorstellen. Ze beantwoorden daarbij zoveel mogelijk vragen die ze dagelijks ontvangen. Ook u heeft baat bij de beschouwingen van de auteurs. De Leus verklaart immers dat we van de Great Moderation overgaan naar een wereld waarin de economie, de inflatie en de rente meer ups en downs kennen. Daarom zullen gezinnen bijvoorbeeld beter moeten inschatten wanneer ze een hypotheek afsluiten. Ook beleggers en bedrijven zullen de koersen beter in de gaten moeten houden. Alle know-how die u daarvoor nodig heeft, vindt u in De Nieuwe Wereldeconomie.
Investeren in uzelf is het beste beleggingsadvies. Wil u uw weg naar zelfontwikkeling starten met een gedegen kennis van de economie van de toekomst? Dan kan u terecht in de boekhandel voor uw exemplaar van De Nieuwe Wereldeconomie.
Productspecificaties
Titel | De Nieuwe Wereldeconomie |
Ondertitel | Investeren in tijden van superinflatie, hyperinnovatie en klimaattransitie |
Auteur | Koen De Leus, Philippe Gijsels |
Uitgeverij | Lannoo |
Aantal pagina’s | 416 |
Publicatiedatum | 05/12/2023 |
Uitvoering | Hardcover, e-book |
Taal | Nederlands, Frans, Engels |
Richtprijs | € 39,99 |
Een reactie achterlaten