Elk Vlaams kind heeft recht op het Groeipakket, dat voor 2019 nog bekendstond als kinderbijslag. Zoals de naam pakket al doet vermoeden, bestaat het uit verschillende tussenkomsten en toeslagen. Maar hoe vraagt u deze bedragen aan?
Startbedrag
Wordt u binnenkort voor het eerst ouder? Dan vraagt u het startbedrag of kraamgeld aan bij een van de vijf uitbetalers. Uw keuze van uitbetaler geldt voor minstens één jaar en voor alle kinderen in het gezin. Ze keren elk dezelfde bedragen uit, maar de dienstverlening kan verschillen. Algemeen genomen dient u de aanvraag online of via de post in. De uitbetalers zijn ook telefonisch en via mail bereikbaar. U start de aanvraag ten vroegste vier maanden voor de geboortedatum. Daarbij bezorgt u de uitbetaler een zwangerschapsattest. Na de geboorte heeft u tot vijf jaar de tijd. Ook adoptieouders hebben recht op deze premie. Zij voegen het verzoekschrift tot adoptie of de adoptiebeslissing toe aan het dossier.
Basisbedrag
Wanneer u het startbedrag ontving voor uw eerste kind of u het Groeipakket al ontvangt voor uw andere kinderen, stort uw uitbetaler automatisch het maandelijkse basisbedrag op uw rekening. Hebt u nog geen dossier? Dan krijgt u de vergoeding niet vanzelf, maar vraagt u het aan bij een uitbetaler naar keuze. Het aanvraagformulier omvat de naam en het rijksregisternummer van beide ouders, het adres, de contactgegevens en de namen van de kinderen. Tot slot vult u het rekeningnummer in waarop u het Groeipakket wenst te ontvangen. Dient u geen aanvraag in? Dan onderzoekt FONS, de uitbetaler van de Vlaamse overheid, of uw kind recht heeft op het basisbedrag. Als dat het geval is, verzorgen zij de uitbetaling.
Schoolbonus, wezentoeslag en pleegzorgtoeslag
Elk kind dat het Groeipakket ontvangt, krijgt automatisch een schoolbonus in augustus. Ook wanneer u recht heeft op een wezentoeslag of pleegzorgtoeslag hoeft u niets te doen.
Zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften
Als u denkt dat uw kind een specifieke zorgtoeslag toekomt, onderneemt u wel actie. U contacteert dan uw uitbetaler, die het dossier overmaakt aan de dienst Opgroeien. Een arts beoordeelt of uw kind inderdaad extra steun verdient.
Sociale toeslag
Bij financiële moeilijkheden kunt u mogelijk beroep doen op een sociale toeslag. Deze toeslag wordt automatisch toegekend wanneer het gezinsinkomen op uw aanslagbiljet onder een bepaalde grens blijft. Bestaat uw gezinsinkomen uit een leefloon, een vervangende vergoeding of een inkomensgarantie voor ouderen, dan ontvangt u voor deze maanden eveneens automatisch de sociale toeslag. Geeft het aanslagbiljet een vertekend beeld van uw huidige situatie? Dan vraagt u via de alarmbelprocedure zelf de toeslag aan bij uw uitbetaler. U levert daarbij de bewijzen dat uw inkomen voor minstens 6 opeenvolgende maanden effectief onder de grens daalde.
Alle veelgestelde vragen over het Groeipakket:
- De terugwerkende kracht van het Groeipakket
- Groeipakket in Antwerpen
- Hebben Oekraïense gezinnen in België recht op het Groeipakket?
- Hoe kan ik overstappen naar een andere uitbetaler van het Groeipakket?
- Hoe vraag ik het Groeipakket aan?
- Hoeveel bedraagt het kindergeld per kind en voor mijn gehele gezin?
- Ontvang uw Groeipakket-Documenten Digitaal via eBox
- Ontvangen grensarbeiders het Groeipakket?
- Tot welke leeftijd wordt kindergeld, het Groeipakket betaald?
- Wat is de schooltoeslag?
- Wat is het Groeipakket?
- Wat zijn de verschillen tussen de uitbetalers van het Groeipakket?
Beste uitbetalers van het Groeipakket
Blijf op de hoogte van de beste uitbetalers van het Groeipakket door u gratis te abonneren op onze nieuwsbrief.