Normaalgezien kunt u pas genieten van het kapitaal van uw groepsverzekering vanaf uw zestigste. Echter, voor vastgoed wordt een uitzondering gemaakt. Zo kunt u vóór dat het kapitaal van de verzekering is uitgekeerd het reeds gebruiken voor het bouwen of kopen van een woning. Ook voor een renovatie of verbouwing kan de groepsverzekering aangewend worden, alles met betrekking tot investeringen in onroerende goederen eigenlijk. Het kan gaan om uw persoonlijke woning maar ook om een tweede verblijf of een stuk grond. De investeringen zijn wel beperkt tot Europa, en woningen waarvan u enkel de blote eigendom hebt komen ook niet in aanmerking. Maar wat is er concreet nu allemaal mogelijk met een groepsverzekering? We bespreken drie mogelijkheden die elk hun eigen specificaties hebben.
Voorschot op groepsverzekering
Een eerste vaak voorkomende vorm is het nemen van een voorschot op uw polis. Doorheen de jaren stort u premies zodat het kapitaal aangroeit, ook wel reserve genoemd. Een bepaald percentage van die reeds opgebouwde reserve kan dan opgenomen worden voor het financieren van de woning (meestal maximaal 60%). In ruil betaalt u aftrekbare intresten voor het opnemen van dit voorschot. De jaarlijkse totale kosten vallen echter lager uit dan bij een klassieke lening, aangezien u geen dossierkosten en notariskosten dient te betalen. Bij verkoop van de woning moet het voorschot dat u aanwendde wel teruggestort worden. Ook vervroegde terugbetaling is mogelijk. Wanneer u met pensioen gaat en u nog steeds de woning bezit, dan wordt het voorschot van uw pensioen afgetrokken bij uitkering van uw pensioenkapitaal.
Lening met wedersamenstelling
De groepsverzekering kan ook op een andere manier als financieringsvorm dienen, namelijk via de lening met wedersamenstelling. Hier dient u nog niet over de reserve te beschikken en dit stelt u in staat om grotere financieringen te doen. Tijdens de looptijd van het krediet moet u dan geen kapitaal aflossen, er zijn wel opnieuw intresten verschuldigd die vrij hoog oplopen doordat er geen aflossingen gebeuren op het geleende bedrag. Wanneer het kapitaal van de groepsverzekering uiteindelijk wordt uitbetaald, gebruikt u dit om het volledige leenbedrag terug te betalen.
In pand geven van de groepsverzekering
Tot slot kunt u de groepsverzekering gebruiken bij een klassieke hypothecaire lening. U kunt namelijk de verzekering als onderpand geven aan de bank, zodat die meer garantie krijgt dat de verliezen beperkt worden. Wanneer u afbetalingsmoeilijkheden kent, heeft de kredietverlener namelijk het recht om het kapitaal van uw groepsverzekering op te eisen. Het kan ook als alternatief voor de schuldsaldoverzekering dienen. Dan wordt het kapitaal van de groepsverzekering bij overlijden gebruikt om de lening af te lossen. Het resterende deel komt dan toe aan de langstlevende echtgenoot en erfgenamen.
Beste leningen en andere financieringsmogelijkheden
Blijf op de hoogte van de beste leningen en andere financieringsmogelijkheden tegen interessante leningsvoorwaarden dankzij onze gratis nieuwsbrief.
Een reactie achterlaten