Al een tijdje ziet u overal artikelen en Instagram posts over investeren. U droomt over de rente en het geld dat beleggen u in de toekomst zou kunnen opleveren. Het is u zelfs gelukt om dit jaar wat opzij te zetten… Maar dat spaargeld staat helaas op uw zichtrekening (of uw spaarrekening, en als dat het geval is, gefeliciteerd).
Het probleem? U bent bang om te beginnen met investeren en u weet niet hoe u het moet aanpakken. Bij Financus begrijpen we uw zorgen en we laten u niet aan uw lot over. Dus om u te helpen de sprong te wagen, hebben we een gids gemaakt met 8 stappen die u moet volgen. Na het lezen van dit artikel hebt u de sleutels in handen om uw eerste euro's te investeren, ze te laten groeien en de inflatie tegen te gaan.
1. Analyseer uw investeerdersprofiel
Neem een stuk papier en een pen om deze vragen te beantwoorden:
- Hoe oud bent u?
- Hebt u een stabiele werksituatie?
- Wat is uw netto maandsalaris (na belastingen)?
- Wat is uw financiële situatie (bv. erfenis, huiseigendom)?
- Hebt u een budget opgesteld met al uw inkomsten en uitgaven?
- Hebt u nog schulden (bv. een uitstaande lening)?
- Wat zijn uw financiële doelstellingen?
- Wat is uw beleggingshorizon?
- Wat is uw risicotolerantie?
Maak u voor de laatste drie vragen geen zorgen als u niet precies weet wat u moet antwoorden. We zullen ze in detail bekijken in stap 2.
Al deze elementen zijn belangrijk bij het bepalen van uw beleggingsstrategie. Als u jong bent, kunt u met kleinere bedragen beginnen om goede langetermijnresultaten te behalen. Jongvolwassenen hebben echter vaak meer geld nodig voor levensprojecten (het kopen van een huis, een auto, studies, enz.) Als u op latere leeftijd begint met beleggen, moet u grotere bedragen beleggen om goede resultaten te behalen.
De hoeveelheid geld die beschikbaar is voor uw beleggingen hangt natuurlijk af van uw netto maandsalaris en de totale hoeveelheid geld waarover u beschikt. U hebt bijvoorbeeld niet hetzelfde budget afhankelijk van het feit of u al een eigen huis hebt of niet. Daarom is het belangrijk om een solide maandelijks budget op te stellen (bijvoorbeeld het 50-30-20 budget). Op die manier kunt u bepalen hoeveel geld u elke maand kunt investeren. Het is belangrijk om regelmatig te investeren om het risico te verkleinen dat u uw geld verliest.
Tot slot, als u nog schulden hebt, bijvoorbeeld een uitstaande lening (hypothecaire, persoonlijke, autolening, enz.), is het soms belangrijk om deze eerst af te betalen. Als de rente op uw lening hoger is dan de gemiddelde rente op uw belegging, verliest u geld door te beleggen. Het is dus het beste om uw lening eerst en zo snel mogelijk af te betalen. Zodra uw schulden zijn vereffend, kunt u met een gerust hart verder gaan in de wereld van beleggen.
2. Bepaal uw doelstellingen en risiconiveau
Iedereen heeft zijn eigen dromen en doelen op het gebied van investeren. Misschien wilt u eerder met pensioen of een aanvullende bron van inkomsten creëren. Of misschien bent u van plan om over tien jaar een huis te kopen, uw toekomstige reizen te financieren of een hobby te bekostigen. Wat uw doelen ook zijn, het is belangrijk om ze voor ogen te houden zodat u gemotiveerd bent voor de lange termijn.
In deze fase kan het ook de moeite waard zijn om te overwegen of de milieu-, sociale en duurzame ontwikkelingskenmerken van de activa belangrijk voor u zijn. Er zijn fondsen en activa die meer respect hebben voor de planeet of voor de mens, en die dus meer in lijn kunnen zijn met uw waarden.
Uw hoofddoel bepaalt ook twee andere belangrijke aspecten van beleggen: uw beleggingshorizon en uw risicotolerantie. Deze twee zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. De beleggingshorizon is de tijd die u bereid bent te wachten om uw inleg en rendement terug te verdienen. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe lager het risico om uw geld te verliezen.
Hoeveel risico bent u bereid te nemen? Maak u geen zorgen als uw antwoord “geen” is: er zijn investeringen met heel weinig risico. Er zijn echter geen risicoloze investeringen (dat is sparen). Merk op dat hoe meer potentieel een belegging heeft, hoe hoger het risico. Dus als u een goed rendement wilt, zal het risico waarschijnlijk vrij hoog zijn. Een hoog risico kan echter worden gecompenseerd door een zeer lange beleggingshorizon (tussen 10 en 20 jaar).
Om te beoordelen welke activa het beste bij u passen, is er een risicoschaal. Deze loopt meestal van 1 tot 7, waarbij niveau 1 het veiligst is en niveau 7 het meest volatiel. Bij sommige activa staat het risiconiveau aangegeven, zodat u beleggingen kunt vergelijken met uw investeerdersprofiel. Er zijn vier profielen, die de verschillende risiconiveaus groeperen:
- Conservatief profiel: U geeft de voorkeur aan zekerheid, met producten die een lage rente bieden maar met een bijna gegarandeerde winst. Dit is een effectief profiel voor de korte tot middellange termijn. Risiconiveaus 1 en 2.
- Evenwichtig profiel: U neemt meer risico's, maar ze blijven beperkt. U streeft naar stabiliteit, maar ook naar rendement op middellange termijn. Denk in het bijzonder aan levensverzekeringen of bepaalde beleggingsfondsen. Risiconiveaus 2 en 3.
- Dynamisch profiel: U streeft naar een optimale belegging met het oog op een mooie meerwaarde. De risico's zijn hier groter, maar als uw beleggingshorizon langer is (meer dan 10 jaar), loop u minder risico. Hier zal de beleggingsportefeuille voornamelijk uit aandelen bestaan. Risiconiveaus 3 tot 5.
- Offensief profiel: U valt de markt aan om de best mogelijke resultaten te behalen. In dit geval is een strategie op zeer lange termijn (15-20 jaar) essentieel om het risico te beperken. Risiconiveaus 6 en 7.
U bent zo ver gekomen, maar u bent al overweldigd door deze eerste twee stappen? Er zijn vermogensbeheerdersdie u kunnen helpen bij het uitdenken van uw financiële strategie. Easyvest biedt bijvoorbeeld een investeringsplan op maat van uw behoeften en doelstellingen aan. Easyvest zal vervolgens de beleggingen voor u uitvoeren. Hiervoor voert Easyvest eerst een audit uit van uw financiën (en uw portefeuille als u al activa bezit). Op deze manier wordt u door alle stappen begeleid, wat als beginner voordelig kan zijn.
3. Ontdek verschillende soorten investeringen
U kent uw investeerdersprofiel, uw doelstellingen en uw risicotolerantie… Nu is het tijd om meer te leren over de verschillende soorten investeringen. Helaas kunt u dat niet in één artikel doen. Daarom raden we u aan om verschillende gidsen, websites en eventueel boeken over dit onderwerp te lezen.
Het belangrijkste is om de basis te leren en meer te weten te komen over de belangrijkste kenmerken van financiële producten. Het is bijvoorbeeld interessant om te weten dat er verschillende soorten aandelen zijn. Op Financus kunt u al meer te weten komen op onze pagina “Waarin investeren”.
Op sommige cryptocurrency websites en apps hebt u gratis toegang tot educatieve content. Zo kunt u vertrouwd raken met termen als bitcoin, decentralisatie, DeFi, NFT, enz. Er zijn ook veel pagina's op sociale netwerken waar u meer kunt leren over bepaalde beleggingen. Aarzel niet om u te abonneren op Financus op Instagram, Facebook en TikTok om op de hoogte te blijven van financieel nieuws.
Bent u niet de soort persoon die zelf kan zoeken en leren? Sommige aanbieders, zoals Easyvest, bieden fysieke informatiesessies aan om uw financiële kennis te verdiepen. U hoeft dus niet te worstelen om ingewikkelde concepten te begrijpen: iemand legt het u eenvoudig uit.
4. Kies het type investering en de looptijd
Nu zou u al enige basiskennis van beleggen moeten hebben. Het is essentieel om redelijk vertrouwd te zijn met de beschikbare producten en activa. De eerste stappen moeten u helpen om uw eerste investering te kiezen en de activa die het best bij uw doelstellingen passen.
Er zijn veel verschillende financiële producten. Elk product heeft een ander risicoprofiel en een andere aanbevolen beleggingshorizon:
- Aandelen (3 tot 5 jaar)
- Obligaties (1 tot 3 jaar)
- Vastgoed (15 tot 20 jaar)
- Cryptocurrencies (1 tot 5 jaar)
- Investeringsfondsen (3 tot 10 jaar)
- Goud en edelmetalen (1 tot 10 jaar)
- ETF's / Trackers (3 tot 5 jaar)
- Collaboratieve investeringen (1 tot 3 jaar)
Als algemene regel geldt: hoe langer u investeert, hoe minder risico u loopt om uw geld te verliezen. Beleggen op lange termijn is daarom bijna altijd de beste optie. U loopt het risico meer geld te verliezen dan te verdienen door het spel te spelen van het kopen en verkopen van activa in een kort tijdsbestek. Bovendien hebben sommige beleggingsproducten instap-, beheer- of uitstapkosten waardoor u lang moet beleggen om deze te compenseren.
5. Vergelijk brokers (aanbieders)
Hebt u uw eerste type investering gekozen? Geweldig, nu moet u de beste aanbieder voor u kiezen. In dit stadium is het belangrijk om de tijd te nemen om banken, brokers, fintechs, apps en financiële adviseurs te vergelijken.
Als particulier is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om in de aandelenmarkt te beleggen zonder een broker. Zij geven u toegang tot de beurzen in New York, Londen, Zürich en Euronext. Er zijn verschillende brokers in België: eToro, DeGiro, Lynx, MeDirect, Keytrade Bank, enz. Om deze aanbieders goed te kunnen vergelijken, moet u kijken naar wat ze aanbieden, de beschikbare markten en de kosten die verbonden zijn aan het kopen van aandelen (transactiekosten, bewaarloon, diverse kosten).
Geen interesse in aandelen? Sommige banken bieden ook investeringsfondsen aan die verschillende aandelen en obligaties combineren. In dit geval belegt u in een mandje van verschillende activa. Ook hier zijn instap- en soms uitstapkosten van toepassing. Er is ook geen gebrek aan keuze als het gaat om toegang tot de wereld van cryptocurrencies. Het aantal aanbieders is de afgelopen jaren sterk gestegen. Elke aanbieder biedt verschillende voordelen, variërende kosten en soms toegang tot minder bekende cryptocurrencies. Financus helpt u om aanbieders en hun aanbiedingen te vergelijken.
6. Diversifieer uw investeringsportefeuille
U hebt nu uw eerste activa verworven. Gefeliciteerd! Het was een hele reis tot nu toe, maar u hebt niet opgegeven. Nu moet u nadenken over het kopen van andere activa. In het bijzonder activa uit een andere investeringscategorie of uit een andere sector, een andere industrie, een andere regio of zelfs in een andere valuta. De sleutel tot een succesvolle beleggingsportefeuille is diversificatie. Op die manier weet u zeker dat u niet al uw geld verliest door het op dezelfde plek te zetten. Zoals het gezegde luidt: “Leg niet al uw eieren in dezelfde mand”.
Als u bijvoorbeeld een aandeel in sector A hebt gekocht, is het de moeite waard om een ander aandeel in sector B of C te kopen. Als de prijs van sector A daalt, hebt u nog steeds andere aandelen in andere sectoren om het verlies goed te maken. Door het risico te spreiden, beschermt u uzelf.
Het is ook aan te raden om in verschillende soorten activa te beleggen. Als u al aandelen bezit, richt u dan op obligaties, cryptocurrencies, ETF's of zelfs vastgoed.
7. Pas uw beleggingen aan
U bezit nu verschillende financiële producten en activa, die elk in de loop der tijd evolueren. Maar rust niet op uw lauweren. Het is niet alleen een kwestie van investeren en uw geld met rust laten. Het is belangrijk om uw beleggingen op te volgen en ze indien nodig aan te passen. Doe hiervoor regelmatig onderzoek. Kom meer te weten over de algemene toestand van de markt en bepaalde belangrijke sectoren. Op die manier weet u of het tijd is om een actief te verkopen en uw winst terug te verdienen.
Neem de tijd om de situatie te analyseren en neem geen plotselinge beslissingen. In de wereld van beleggen is het belangrijk om rationeel en pragmatisch te blijven. Emoties zijn de vijand van een goede investering.
Laten we een voorbeeld nemen. De bitcoinprijs daalt sterk en u raakt in paniek. U besluit al uw cryptocurrencies direct te verkopen om niet nog meer te verliezen. Maar u verkoopt ze tegen een lagere prijs dan u ze gekocht hebt. U verliest dus geld. Soms is het beter om wat langer te wachten tot de situatie zich herstelt. U zou dit zelfs als een kans kunnen zien: koop crypto's tegen een lage prijs, wetende dat de markt zich over het algemeen herstelt. Met ervaring weet u natuurlijk beter wat u moet doen. Wees dus vergevingsgezind en geef niet op bij het eerste teken van problemen.
8. Rendementen herinvesteren
De beste tijd om te investeren is nu. En een van de redenen hiervoor is de samengestelde interest. Stel u voor dat u nu € 10.000 hebt om te investeren tegen een rente van 10% per jaar. Na één jaar hebt u € 11.000. Na twee jaar hebt u € 12.100 in plaats van € 12.000. U hebt dus € 100 meer verdiend, dankzij samengestelde interest.
Als u dit over 20 jaar berekent, is het resultaat indrukwekkend: uw kapitaal is gestegen tot € 67.000. Aan de andere kant, als u de rente elk jaar had opgenomen en gebruikt, zou u na 20 jaar nog maar € 30.000 hebben. Met andere woorden, minder dan de helft van wat u had kunnen verdienen met de magie van samengestelde rente. Dit betekent natuurlijk dat u uw investering intact en onaangeroerd moet laten gedurende die 20 jaar. U moet er dus zeker van zijn dat u het geld niet nodig hebt om deze resultaten te behalen.
Gemakkelijk investeren met Easyvest
Easyvest biedt investeringsplannen voor alle soorten profielen: particulieren, koppels, gezinnen, bedrijven of zelfstandigen. Of u nu een pensioenfonds wilt opbouwen of een maandelijkse aanvulling op uw inkomen wilt ontvangen, Easyvest heeft een plan dat bij u past. Mis uw gratis simulatie en persoonlijk aanbod niet op de website van Easyvest.