Vóór de crisis stelde de bank weinig eisen wat betreft de eigen inbreng van de kredietnemer. Vaak had u al genoeg aan 5% eigen kapitaal om de lening toegekend te zien. Tegenwoordig vragen veel kredietinstellingen al 20 tot 25% eigen inbreng. Door de crisis is men dus veel voorzichtiger geworden bij het toekennen van kredieten, waardoor jongeren vaak uit de boot vallen. De quotiteit van de lening, de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning, kan echter voor een groot stuk schommelen door de beoordeling die de kredietinstelling maakt. Hoeveel risico zijn ze bereid te nemen?
Beïnvloedende factoren
Wanneer u andere eigendommen bezit, dan kunt u die als onderpand geven bij uw lening. Op die manier kunt u een lager rentetarief bekomen of voor een groter bedrag lenen. Mogelijke huuropbrengsten van een woning worden ook door de bank in rekening gebracht. Meestal wordt 80% van de huur in aanmerking genomen bij het bepalen van uw leencapaciteit. Wanneer u dan een verhuurgarantie krijgt, kunt u misschien een hoger percentage laten meetellen, aangezien de bank zekerheid heeft dat u maandelijks over dit huurgeld extra zult beschikken om uw maandelijkse aflossingen te kunnen doen. Ook talloze andere zaken spelen mee in de evaluatie van de bank. Zo speelt uw gezinssituatie een rol, met onder andere het aantal kinderen ten laste. Daarnaast is ook uw financiële situatie van belang, zoals uw inkomen en uw beroep.
Veel factoren beïnvloeden dus de intrestvoet en één van de belangrijkste is de quotiteit van de lening. Een hogere verhouding betekent dat de bank meer risico neemt, aangezien ze u een groter bedrag uitleent. Meestal gaat dit gepaard met een hogere rentevoet, aangezien de kredietinstelling gecompenseerd wil worden voor dit groter risico. Een verschil van bijvoorbeeld 10% in quotiteit brengt reeds aanzienlijk hogere rentekosten met zich mee. Voor een verhouding van meer dan 100% zult u extra waarborgen nodig hebben om de bank te overtuigen.
Beste vastgoedinvesteringen en investeringsopportuniteiten van 2024
Ontvang de nieuwste vastgoedprojecten en andere investeringsopportuniteiten door u aan te melden voor onze gratis nieuwsbrief.
Een reactie achterlaten