Wat zijn duurzame vastgoedprojecten?
Duurzaamheid wint aan populariteit, ook in de vastgoedsector. Dat hoeft niet, te verwonderen, want bouwgronden worden schaarser en het klimaat lijdt onder onze manier van leven. Investeren in groene vastgoedprojecten is dus de toekomst. Maar wat zijn duurzame vastgoedprojecten precies? Duurzaam vastgoed is gemaakt om lang mee te gaan en daarbij het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Daarvoor bestaat een scala aan technieken en worden elke dag nog nieuwe methodes gezocht.
Een eerste aandachtspunt is de locatie van het gebouw. Een duurzaam project werkt aan zijn Mobiscore en is dus vlot bereikbaar via allerlei milieuvriendelijke wegen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast wordt de bouwplaats zoveel mogelijk opengelaten. Bouwen in de hoogte bevordert bijvoorbeeld de waterdoorlatendheid van het perceel. Ook voegen duurzame projectontwikkelaars groene zones toe aan hun bouwplannen.
Kwalitatieve en duurzame materialen staan uiteraard voorop. Deze schaden het milieu zo min mogelijk of helpen het zelfs en ze slijten minder snel. Denk daarbij aan hout, natuursteen en circulaire materialen, zoals gerecycleerd aluminium. Ook beton heeft voordelen op vlak van duurzaamheid dankzij zijn slijtvastheid.
Verder wordt de ecologische voetafdruk aangepakt met een sterke EPC-score. Een duurzaam project verkleint bijvoorbeeld de CO2-uitstoot door te kiezen voor zonnepanelen, warmtepompen of geothermie (aardwarmte). Regenwater gaat bovendien niet verloren, dankzij opvangsystemen en een betere doorlaatbaarheid.
Waarom investeren in duurzame vastgoedprojecten?
Investeren in duurzame vastgoedprojecten is investeren in de toekomst. Op lange termijn levert het u hogere rendementen op. Een duurzaam pand heeft immers een hogere waarde. Dit resulteert vervolgens in meer huuropbrengsten. Bovendien krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht. Ook huurders houden meer rekening met de impact die hun woning heeft op het milieu. U bent hierdoor zekerder van huuropbrengsten.
Verder verkleinen de risico’s in vergelijking met traditioneel vastgoed. De materialen waarmee een duurzaam pand vervaardigd is, gaan immers langer mee. Ook is het vastgoed van de toekomst zelfvoorzienend. Zulke ingrepen dringen kosten sterk terug. Het gebouw is bijvoorbeeld minder snel aan renovatie toe. Ook bent u al in regel met nieuwe maatregelen die de overheid oplegt. Van overheidswege wordt er immers steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en een gezonde leefomgeving. De wetgeving rond woningen wordt daardoor stap voor stap aangeschroefd. Bij de ontwerpfase wordt echter al nagedacht over een langere horizon. Wat als het gebouw ooit een andere toepassing moet krijgen? Aan welke regels en wetgevingen moet worden gedacht? Traditioneel vastgoed is daar vaak niet op voorzien en moet dan met de grond gelijk gemaakt worden. Bij nieuwe projecten daarentegen wordt hier al aan gedacht voor de bouw start.
De belangrijkste beweegreden om te investeren in duurzaam vastgoed is de positieve impact op het leefmilieu. Dankzij een betere energieprestatie daalt het verbruik. Dit drukt niet alleen de kosten, maar weegt ook minder zwaar op het milieu. Een sterke Mobiscore maakt het leven dan weer makkelijker voor de bewoners. Winkels, haltes van openbaar vervoer en scholen liggen immers dichtbij. Ook dit verkleint de impact op het klimaat. Het woord ‘klimaat’ rijkt bovendien verder dan u zou denken. In huis is eveneens een gezonder binnenklimaat, onder andere dankzij ventilatiesystemen, goede akoestiek en een betere temperatuurregeling.
Hoe vindt u duurzame projecten om in te investeren?
Het nut van duurzaam vastgoed is bewezen. Maar hoe vindt u zo’n duurzaam project om in te investeren? Steeds meer projectontwikkelaars en vastgoedkantoren pakken uit met milieuvriendelijke bouwprojecten. Toch dient u zelf een aantal stappen te doorlopen om na te gaan of die duurzaamheidsclaim gegrond is. Daarvoor bestaan er verschillende labels en certificeringen. Hiermee kunt u onderzoeken in hoeverre een project werkelijk duurzaam is.
Check de labels
De overheid en onafhankelijke organisaties roepen duurzaamheidslabels en -certificeringen in het leven. Zo kan u als koper of investeerder verschillende criteria controleren. De labels spitsen zich toe op het volledige gebouw, de materialen of een specifiek criterium zoals de energieprestaties.
Een BREEAM-certificering geeft een totaalbeeld van het project. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een onafhankelijke certificering gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het keurmerk zet zich in voor een duurzame omgeving door de prestaties van vastgoed doorheen heel haar levenscyclus te verbeteren. Daarbij houdt het rekening met de ESG-doelstellingen. Ook gezondheid, sociale impact en het bereiken van netto nul of net zero carbon staan hoog op de agenda. Verder probeert BREEAM afval te minimaliseren. Dankzij de Whole Life Performance (WHP) benadering zijn BREEAM-gecertificeerde projecten klaar voor de komende 60 jaar of langer.
In Vlaanderen moeten gebouwen die te koop of te huur zijn over een energieprestatiecertificaat of EPC beschikken. Dit toont de energiezuinigheid van het pand op een schaal van F (zeer slecht) tot A+ (uitstekend). Daarnaast moeten gebouwen aan EPB-eisen (energieprestatie en binnenklimaat) voldoen. De prestatie wordt hierbij uitgedrukt in een E-peil. Hoe lager dit peil, hoe energiezuiniger. Onder een bepaald E-peil geniet u zelfs een verlaagde onroerende voorheffing. Daarnaast geldt sinds 2021 de BEN-norm als standaard voor nieuwbouw. Een passiefgebouw gaat nog een stap verder dan bijna-energieneutraal. Hierbij is het pand zo energiezuinig dat het amper actieve verwarming vraagt.
Ook materialen kunnen certificeringen bevatten, zoals NaturePlus, cradle to cradle, Vinyplus of FSC. Daarmee bent u bijvoorbeeld zeker over de slijtvastheid of de herkomst. Ga echter na of het om onafhankelijke keurmerken gaat. Bedrijven pakken soms immers uit met hun eigen marketinggerichte benamingen.
Ook materialen kunnen certificeringen bevatten, zoals NaturePlus, cradle to cradle, Vinyplus of FSC. Daarmee bent u bijvoorbeeld zeker over de slijtvastheid of de herkomst. Ga echter na of het om onafhankelijke keurmerken gaat. Bedrijven pakken soms immers uit met hun eigen marketinggerichte benamingen.
Risico's en uitdagingen bij het investeren in duurzame vastgoedprojecten
Kwalitatieve materialen, hoogtechnologische installaties en een betere ligging: het zijn slechts enkele factoren die duurzaam vastgoed flink duurder maken dan traditionele panden. De hogere initiële kosten leiden tot twijfel bij investeerders. Het prijskaartje brengt immers onzekerheid over de terugverdientijd van de investering mee. Toch wegen deze aspecten niet op tegen de voordelen van een duurzaam bouwproject. Ontdek hier hoe u de risico’s verkleint.
Ga voor een gespecialiseerde projectontwikkelaar
Ga voor een vastgoedkantoor dat gespecialiseerd is in duurzaamheid. Zo bent u zeker dat de kwaliteit van het gebouw overeenstemt met de verwachtingen van een duurzaam pand. Een duurzame projectontwikkelaar houdt bijvoorbeeld ook rekening met de locatie. Een gebouw mag nog zo energiezuinig en milieuvriendelijk zijn, als het niet op een goed bereikbare plaats ligt, zal het weinig huurders aantrekken.
Verklein de verhuurrisico’s met een verhuurdienst
Het risico op niet-verhuring verkleint u met een verhuurdienst. Kwalitatieve vastgoedkantoren beschikken vaak over interessante diensten na verkoop, zoals verhuurgarantie. Ook administratie of technische ondersteuning behoren tot een goede service. De huuropbrengsten van een duurzaam pand liggen bovendien hoger dan bij traditioneel vastgoed. De waarde van het gebouw is immers veel hoger. Hierdoor is de terugverdientijd niet noodzakelijk langer dan bij traditioneel vastgoed.
Denk op lange termijn
Duurzaam vastgoed met erkende onafhankelijke certificaten is een stuk betrouwbaarder om in te beleggen. U bent hiermee zeker dat het pand voldoet aan de geldende normen en voorbereid is op de toekomst. Een woning die bijna-energie neutraal is of een passiefwoning brengt bovendien veel minder energiekosten met zich mee. Ook geven kwaliteitslabels aan dat u minder onderhouds- en herstellingskosten moet doen. Bovendien houden certificaten zoals het BREEAM rekening met de volledige levenscyclus van een gebouw. Dit vrijwaart u van dure renovaties op lange termijn.
Conclusie: de toekomst van vastgoedinvesteringen
De toekomst van vastgoed is duurzaam. Projectontwikkelaars zetten daarom volop in op groene projecten. Deze dragen niet alleen bij aan het milieu en de leefomgeving, maar ook aan uw gezondheid en sociaal welzijn. Als investeerder leveren deze duurzame gebouwen u bovendien een aardig rendement op lange termijn. De kwalitatieve materialen gaan lang mee en eisen daardoor minder onderhoud. De gebouwen zijn vaak zelfvoorzienend en scoren goed qua energieprestaties. Zo dringt u de kosten na aankoop sterk terug. Een hogere initiële aankoopprijs baart u misschien zorgen, maar dankzij hogere huuropbrengsten en lage onderhoudskosten blijft de terugverdientijd stabiel. Met betrouwbare projectontwikkelaars beperkt u bovendien eventuele risico’s. Verhuurgarantie en technische of administratieve ondersteuning maken uw vastgoedinvestering nog betrouwbaarder. Daarnaast rekent u op een reeks labels en certificaten die bewijs leveren van de kwaliteit van het goed. Een BREEAM-certificering garandeert u bijvoorbeeld een vastgoedinvestering die klaar is voor de komende decennia.
Bent u nog op zoek naar een rendabele besteding van uw vermogen? Ga dan voor een duurzame vastgoedinvestering. Zo zet u niet enkel uw spaargeld voor u aan het werk, maar draagt u ook uw steentje bij aan de vermindering van CO2 en de ontwikkeling van een duurzamere vastgoedsector.