Daghospitalisaties en thuiszorg winnen aan populariteit. De verblijfsduur in ziekenhuizen daalt dan ook sterk. Wie in 2000 nog vijf dagen in het ziekenhuis verbleef na een bevalling, zal nu gemiddeld drie nachten in het ziekenhuis doorbrengen. Daarnaast neemt het aantal daghospitalisaties voor medische ingrepen toe. Wanneer u bevalt, ziek wordt of een medische ingreep nodig hebt, bent u dus een groot deel van uw herstelperiode thuis. Kwalitatieve voor- en nazorg wordt daardoor steeds belangrijker. Helaas komt dit, net als een ziekenhuisopname of daghospitalisatie, tegen een aanzienlijk prijskaartje. Een hospitalisatieverzekering kan u heel wat kosten besparen. Ontdek hier de voordelen van een hospitalisatieverzekering bij dagopname, voor- en nazorg en revalidatie.
Wat is een dagopname of daghospitalisatie?
Zoals de naam al doet vermoeden, verblijft u bij een dagopname één dag in het ziekenhuis. U betreedt en verlaat het ziekenhuis met andere woorden op de dag van de ingreep. De daghospitalisatie kan enkele uren tot een volledige dag innemen. Afhankelijk van de behandeling wordt u onder lokale of gedeeltelijke verdoving gebracht. In sommige gevallen zal pijnbehandeling volstaan. Een hospitalisatie zonder overnachting mag niet verward worden met ambulante zorgen, zoals radiografieën, scans, raadplegingen of andere behandelingen zonder opname. Ook onderzoeken en behandelingen op de spoeddienst vallen onder de categorie van ambulante zorg en zijn dus geen dagopnames.
Wat is voor- en nazorg?
Een ziekenhuisopname kan ingrijpend zijn. Vaak gaat er dan ook een medische behandeling aan vooraf en wordt uw hospitalisatie gevolgd door een revalidatieperiode. De zorgen die u nodig heeft voor of na uw opname wordt de voor- en nazorg genoemd. Ook hieraan hangt een prijskaartje vast, bestaande uit remgelden, supplementen, geneesmiddelen en in sommige gevallen kinesitherapie. Door de toename van dagopnames en de dalende verblijfsduur bij hospitalisatie hebt u steeds meer voor- en nazorg nodig. U brengt het grootste deel van uw genezingsproces immers thuis door. Daarbij kunt u best wat hulp gebruiken, zoals thuiszorgmateriaal, thuisverpleging en hulp met poetsen en strijken.
Wat zijn de voordelen van een hospitalisatieverzekering bij dagopname, voor- en nazorg en revalidatie?
Bij een medische ingreep of hospitalisatie zou uw genezing voorop moeten staan. Een hoge ziekenhuisfactuur brengt echter ook financiële kopzorgen met zich mee. Dankzij een hospitalisatieverzekering bent u gerust en kan u volledig focussen op uw herstel. Ook dagopnames kunnen gedekt worden door een hospitalisatieverzekering. Sommige verzekeraars werken daarvoor zelfs met een derdebetalerssyteem, zodat u zelf geen facturen hoeft te betalen. In andere gevallen krijgt u het betaalde bedrag achteraf terug op uw rekening gestort. Niet alleen uw dagopname of overnachtingen in het ziekenhuis zijn kostelijk. Ook uw revalidatie en herstel kunnen duur zijn. Met een hospitalisatieverzekering krijgt u alle hulp in huis die u nodig hebt zonder u zorgen te maken over de financiële kant.
Hoe vergelijk ik hospitalisatieverzekeringen?
Om de verzekering te vinden die het best bij u past, is het belangrijk om een goede vergelijking van uw hospitalisatieverzekering te maken. Ga daarbij niet enkel uit van de premie, maar kijk ook naar de voorwaarden en dekkingen. Denk vooraf na voor welke ingrepen u verzekerd wenst te zijn. Ook de instapleeftijd is van belang: wacht niet te lang om bij een hospitalisatieverzekering aan te sluiten. Zo houdt u de premie lager. Verder speelt uw gezinssituatie een rol. Zo kunt u een gezinsverzekering afsluiten bij uw ziekenfonds of een individuele verzekering nemen bij een privéverzekeraar. Een hospitalisatieverzekering zit bovendien vaak in het loonpakket vervat. Wil u in dat geval ook na uw loopbaan aan gunstige voorwaarden verzekerd zijn voor hospitalisaties en bijhorende kosten, dan kan een wachtpolis bij de mutualiteit interessant zijn. Hiermee klikt u uw huidige gezondheidssituatie vast en krijgt u in sommige gevallen een extra forfait bij ziekenhuisopname.
Hoe sluit ik aan bij een hospitalisatieverzekering en hoe vraag ik mijn terugbetaling aan?
Aansluiten bij een hospitalisatieverzekering verloopt eenvoudig. Vraag in de eerste plaats uw werkgever naar de mogelijkheden voor een groepsverzekering. Gaat u zelf op zoek naar een geschikte polis, dan kunt bij de meeste verzekeraars een online simulatie maken van de premie. Bent u akkoord met dit premievoorbeeld, dan vraagt u in enkele kliks de offerte aan en sluit u online aan. U kunt ook terecht bij een verzekeringsmakelaar of op kantoor bij uw ziekenfonds. Ook een afspraak aan huis is vaak mogelijk. Bovendien bieden steeds meer verzekeraars en ziekenfondsen videoafspraken aan. Zo geniet u van persoonlijke begeleiding van op afstand. Voor u vergoedingen ontvangt, doorloopt u doorgaans een wachttijd. Deze varieert per verzekeraar en per ingreep.
Moet u naar het ziekenhuis? Dan zal het ziekenfonds eerst tussenkomen voor de wettelijke terugbetaling. Uw hospitalisatieverzekering betaalt vervolgens het resterende bedrag geheel of gedeeltelijk terug. Dit werkt op twee manieren: ofwel via een derdebetalerssyteem ofwel via terugbetaling achteraf. In het eerste geval krijgt u een AssurCard van uw verzekeraar die u eenvoudig laat registreren in het ziekenhuis. Daarna regelt uw verzekeraar de facturatie rechtstreeks met het ziekenhuis. U hoeft zelf dus niets meer te doen. In het andere geval betaalt u zelf de factuur. Nadien brengt u deze in bij uw verzekeraar. Dit kan in de meeste gevallen via een onlineklantenzone. Hierna stort de verzekeraar de terugbetaling op uw rekening.
Ontdek de voordelen van Helan Hospitalia
Bent u nog op zoek naar een geschikte polis? Dan is Hospitalia van het onafhankelijk ziekenfonds Helan een interessante hospitalisatieverzekering voor u. Deze gezinsverzekering dekt het hele gezin tegen heel wat ziekenhuiskosten. Het ziekenfonds biedt drie formules aan tegen een aantrekkelijke premie:
Alle artikelen over hospitalisatieverzekeringen
- 7 redenen om uzelf te beschermen met een hospitalisatieverzekering
- Hoe stap ik over naar een ander ziekenfonds?
- Hospitalisatieverzekeringen voor Daghospitalisatie en Thuiszorg
- Veel gestelde vragen over hospitalisatieverzekeringen
- Vergelijk hospitalisatieverzekeringen
- Wat is het verschil tussen een hospitalisatieverzekering van het ziekenfonds en een verzekeringsmaatschappij?
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.