Is een hospitalisatieverzekering verplicht?
In België bent u enkel verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds voor de wettelijke ziekte- en invaliditeitsverzekering. Deze dekt slechts 75% van uw ziekenhuiskosten. Een hospitalisatieverzekering is dus niet verplicht, maar wel aangeraden. De hospitalisatieverzekering betaalt immers de overblijvende 25% van de kosten terug. Als u geen hospitalisatieverzekering heeft, betaalt u het resterende bedrag zelf. Dit kan echter hoog oplopen.
Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering doorgaans?
De kostprijs van een hospitalisatieverzekering hangt af van uw instapleeftijd en de gekozen waarborgen. Ook jaarlijkse of maandelijkse betalingen en uw gezondheidstoestand beïnvloeden het tarief. Hoe jonger u bent, hoe goedkoper de premie in regel zal zijn. De hospitalisatieverzekeringen bij verzekeraars en bank-verzekeraars zijn doorgaans duurder en uitgebreider dan deze van ziekenfondsen. Zowel ziekenfondsen als privéverzekeraars gieten hun aanbod meestal in verschillende pakketten, zoals een basisformule, uitbreiding of premiumvariant. Zo is er altijd een polis die bij uw noden en budget past.
Is de hospitalisatieverzekering fiscaal aftrekbaar?
Het antwoord op deze vraag is spijtig genoeg negatief. Premies of bijdragen die u betaalt voor uw hospitalisatieverzekering zijn niet aftrekbaar, noch als sociale bijdrage, noch als beroepskost.
Beste hospitalisatieverzekeringen van 2024
Verzekeraar |
Voordelen |
Meer info |
|
Hoe loopt een hospitalisatieverzekering via het werk?
Een hospitalisatieverzekering via het werk is een groepspolis die uw baas aangaat voor het bedrijf. U geniet dan van die verzekering als verloning. Elke werknemer valt onder dezelfde verzekering vanaf de dag van indiensttreding. Alles wordt geregeld via uw werkgever, dus u hoeft u zelf geen zorgen te maken over uw verzekering. Wanneer de pensioenleeftijd nadert, zet u de collectieve polis verder op individuele basis, laat u de verzekering stopzetten of verzekert u zich bij een ziekenfonds. U hoeft echter niet zolang te wachten, want sommige verzekeraars bieden een wachtpolis aan. Die vangt de voordelen van uw hospitalisatieverzekering op wanneer u op pensioen gaat of zonder werk valt.
Wat gebeurt er met de verzekering bij ontslag?
Wanneer u wordt ontslagen, geniet u niet meer van de groepspolis van uw voormalige werkgever. U heeft dan drie opties: de hospitalisatieverzekering van uw werkgever overnemen, een verzekering nemen bij een ziekenfonds of een beschermende wachtpolis afsluiten. De eerste optie valt meestal erg duur uit.
Werkt een hospitalisatieverzekering ook in het buitenland?
De meeste hospitalisatieverzekeringen werken ook in het buitenland. Dit hangt natuurlijk af van uw contract en overeenkomst met de verzekeraar. Sommige verzekeraars integreren dit in hun aanbod en andere niet. Lees de algemene voorwaarden dus goed of neem contact op met de verzekeraar voor meer informatie.
Kan ik een hospitalisatieverzekering afsluiten tijdens de zwangerschap?
In principe kan u een verzekering afsluiten tijdens uw zwangerschap. Het is dan echter niet zeker of alle kosten verbonden aan de bevalling en de geboorte al worden gedekt. Dit hangt af van de voorwaarden van de overeenkomst en verschilt bijgevolg per verzekeraar. Bekijk dus op voorhand wat bij uw verzekeringsmaatschappij van toepassing is, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Kan ik op latere leeftijd een hospitalisatieverzekering afsluiten?
Of u de verzekering kunt afsluiten op latere leeftijd hangt af van de verzekeraar. In sommige gevallen betaalt u dan een leeftijdstoeslag. Algemeen genomen worden hospitalisatieverzekeringen duurder naarmate u ouder wordt. Bij private verzekeraars geldt meestal een leeftijdsgrens van 65 jaar. In sommige gevallen ligt deze grens hoger. Basiscontracten kunnen vaak op eender welke leeftijd afgesloten worden. Ook hier dient u de voorwaarden goed te bekijken.
Kan de verzekering bij eender welke verzekeraar, bank, ziekenfonds afgesloten worden?
Zowel banken, ziekenfondsen als klassieke verzekeraar bieden dit soort polis aan. Er schuilen echter enkele verschillen in. Bij ziekenfondsen Helan, Solidaris (voorheen De Voorzorg en Bond Moyson), LM Mutplus, Vlaams Neutraal Ziekenfonds en CM kan u een hospitalisatieverzekering aangaan. Ook de grote verzekeraars, zoals DKV, hebben deze verzekeringen in hun aanbod. Deze bieden vaak een betere bescherming, maar zijn duurder. Ook Bank-Verzekeraars zoals Belfius, BNP Paribas Fortis, Argenta en KBC hebben dit product in hun assortiment.
Hoe kan ik de verschillende hospitalisatieverzekeringen vergelijken, en waar let ik best op?
Een hospitalisatieverzekering afsluiten, is geen eenvoudige opdracht. Er worden heel wat verschillende polissen aangeboden met een verscheidenheid aan eigenschappen.
Op het internet vindt u heel wat nuttige informatie over verschillende hospitalisatieverzekeringen. U hoeft al dat opzoekwerk echter niet zelf te doen. Financus heeft dat al voor u gedaan. Ook is het zinvol om contact op te nemen met de verzekeraars, banken en ziekenfondsen. Vraag daarbij zeker offertes aan of voer online premiesimulaties uit. Daarnaast is het heel belangrijk om de algemene voorwaarden goed te lezen. U weet beter op voorhand waaraan u begint. Soms staat er namelijk iets in de kleine lettertjes waarmee u het niet eens bent.
Hoe werken de terugbetalingen van medische kosten via de hospitalisatieverzekering?
Bij medische kosten komt het ziekenfonds eerst tussen. Pas daarna treedt de hospitalisatieverzekering op. Sommige verzekeraars en ziekenfondsen hebben hiervoor een kaartje (AssurCard), waardoor u niets zelf moet voorschieten. Alles wordt dan door de instantie zelf betaald. De communicatie verloopt dus rechtstreeks tussen uw verzekeraar en uw ziekenhuis. In andere gevallen wordt het verzekerde bedrag achteraf gestort op uw rekening.
Alle artikelen over hospitalisatieverzekeringen
- 7 redenen om uzelf te beschermen met een hospitalisatieverzekering
- Hoe stap ik over naar een ander ziekenfonds?
- Hospitalisatieverzekeringen voor Daghospitalisatie en Thuiszorg
- Veel gestelde vragen over hospitalisatieverzekeringen
- Vergelijk hospitalisatieverzekeringen
- Wat is het verschil tussen een hospitalisatieverzekering van het ziekenfonds en een verzekeringsmaatschappij?
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.