De autoverzekering slaat doorgaans op de Burgerlijke Aansprakelijkheid autoverzekering. De BA is verplicht. De verzekeraar BA-auto vergoedt de schade van elk verkeersslachtoffer, behalve de bestuurder in fout. De dekking bestaat uit lichamelijke, morele en materiële schade aan derden. Het is belangrijk om steeds de verplichte verzekering voor uw voertuig af te sluiten om een geldboete, gevangenisstraf, nietigverklaring van uw rijbewijs of verbeurdverklaring van uw voertuig te vermijden. Veroorzaakt u een ongeval of bent u betrokken in een ongeluk met zwakke weggebruikers, dan bent u als niet-verzekerde het volledige schadebedrag verschuldigd. Vooral bij lichamelijke schade impliceert dit al snel een gepeperde rekening.
De verzekeraar beoordeelt het risico via bonus-malus. Hij houdt met andere woorden rekening met een aantal elementen, zoals voorgaande ongevallen. Verzekeringsmaatschappijen zijn vrij in de keuze van hun bonus-malussysteem. Dit vormt dus een eerste aspect om rekening mee te houden als u een verzekeraar kiest. Andere factoren waar u best op let zijn de mate van dienstverlening, het schadebeheer, het beleid rond bejaarde of jonge bestuurders, het opzeggingsbeleid en de gevolgen van een ongeval in de premieberekening.
De minimuminhoud van de BA is wettelijk bepaald. Een autoverzekering kan echter meer dekkingen omvatten, zoals een omnium, juridische bijstand of een bestuurdersverzekering. Deze aanvullingen zijn niet verplicht , maar zeker aan te raden. Verzekeraars kunnen bijkomende waarborgen ook apart aanbieden. De pechverhelpingsverzekering is hiervan een voorbeeld.
Wat is een pechverhelpingsverzekering?
Een pechbijstandsverzekering is een aanvullende autoverzekering voor ongevallen en autopech. Sommige verzekeraars voorzien in hun BA-autoverzekering al enige vorm van pechbijstand. U kan hiervoor ook een aparte verzekering afsluiten. Dit is zeker aan te raden. Een ongeval of autopanne komen immers dagelijks voor bij menig bestuurder. Na vriesweer sputteren bijvoorbeeld veel autobatterijen tegen. Of u tankt misschien op een verstrooide dag de verkeerde brandstof. De pechbijstandsverzekeraar helpt u in dat geval snel weer op weg. Gaat het toch niet van een leien dakje, dan voorzien sommigen een takeldienst en vervoer. Ook bestaan er combinaties met een reisbijstandsverzekering.
Er is een ruim aantal aanbieders in België. Het is raadzaam om uw noden op te lijsten en het aanbod grondig te vergelijken. De ene polis is immers de andere niet. De tarieven zijn doorgaans lager bij een BA-verzekeraar, maar het aantal interventies per jaar is dan ook beperkt tot 2 à 3. Onafhankelijke verzekeraars vragen hogere premies in ruil voor een uitgebreidere dekking.
Alle artikelen over pechverhelping verzekeringen
- De 5 meest gestelde vragen over pechbijstand
- Is een pechverhelping verzekering verplicht in België?
- Wat dekt een pechverhelping verzekering?
- Wat is een pechverhelping verzekering?
- Wat is het verschil tussen een autoverzekering en pechverhelping?
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.