Het beloofde een mooie dag te worden in de sportclub, maar die bal in uw gezicht had u niet zien aankomen. Resultaat: een tand die lost zit. Een ongeval waarbij uw tanden beschadigd raken, is snel gebeurd. Ook kinderen zijn er regelmatig het slachtoffer van. Denk maar aan een kind dat leuk aan het spelen is, maar plotseling op zijn gezicht valt. Daarnaast bestaan er heel wat sporten met risico op tandschade: hockey, rugby, vechtsporten, schaatsen en skateboarden zijn slechts enkele voorbeelden. Ook een val met de fiets of een auto-ongeluk kan tandschade veroorzaken. Toch verwacht niemand een losse, afgebroken of uitgevallen tand. Wanneer de situatie zich voordoet, moet u snel reageren. Maar wat doet u bij een tandongeval?
Eerste hulp bij tandongevallen
U verwacht zich vast niet aan een tandongeval, dus de kans is groot dat u niet weet hoe u het best reageert. Doorloop daarom volgende stappen en ontdek de eerste hulp bij tandongevallen.
Blijf rustig
Een tandongeval is vaak een bloederige bedoening. Niet enkel uw tanden, maar ook uw lippen, tong en tandvlees kunnen beschadigd raken. Dat is geen fraai gezicht en kan het probleem nog erger laten lijken. Laat u daardoor niet van de kaart brengen, maar spoel de mond zo snel mogelijk met water. Pas dan komt de ernst van het ongeval aan het licht. Elk tandletsel vraagt een gepaste handeling. Reageer snel, want elke minuut telt.
Uitgevallen, gebroken of losse melktand
Heeft uw zoon of dochter een beschadigde melktand? Dan gaat u best rechtstreeks naar de tandarts. Probeer zelf niets te doen. Plaats een uitgevallen melktand zeker niet terug. Dit kan de definitieve tand immers beschadigen. Een uitgevallen tand bewaart u altijd in een vloeistof: fysiologisch serum, water of melk. Raak daarbij de wortel nooit aan en bewaar de tand zeker niet droog. Probeer ook losse tanden niet terug te duwen. Is er een stukje melktand afgebroken? Probeer het dan te vinden en neem het in een vloeistof mee naar de tandarts.
Uitgevallen blijvende tand
Schade aan een blijvende tand is ernstiger. Neem deze eveneens niet met de wortel vast. Als de tand vuil is, kunt u deze voorzichtig spoelen met water of melk. Wrijf daarbij nooit over de wortel. Vervolgens kan u de tand direct terug in de holte plaatsen en dichtbijten op een zuivere zakdoek. Kiest u ervoor om de tand niet terug te plaatsen, bewaar hem dan in fysiologisch serum, water of melk. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts, dan is de kans groter dat de tand nog gered kan worden.
Gebroken tand
Ook een afgebroken tand komt sneller voor dan verwacht. Vindt u het afgebroken stukje tand, dan hebt u geluk. Bewaar het stukje in wat water en ga dezelfde dag nog naar de tandarts. Die kan tegenwoordig een afgebroken tand in de meeste gevallen vrij goed herstellen.
Losse of verplaatste tand
Staat de tand los na een ongeval? Probeer hem dan terug op de juiste plaats te zetten door heel zachtjes te drukken. Druk zeker niet te hard, want de kans bestaat dat de tand volledig loskomt. Ga ook met een losse of verplaatste tand dezelfde dag nog naar de tandarts.
Wat doet de tandarts bij een tandongeval?
De behandeling bij een tandongeval verschilt per situatie. De kans op succes verhoogt als u de juiste eerste zorgen hebt toegediend. U hebt echter nooit de garantie dat de tand volledig hersteld kan worden. Bij schade aan een melktand zal de tandarts verdere problemen proberen beperken, bijvoorbeeld door scherpe randen weg te vijlen. Verder is het dan afwachten tot de blijvende tanden tevoorschijn komen. Schade aan blijvende tanden is ingewikkelder. De tandarts zal een afgebroken tand proberen lijmen of herstellen met een vulling. Vaak ziet u hier achteraf weinig van. Staat uw tand los, dan zal de arts deze spalken. Een uitgevallen tand wordt teruggeplaatst. Hiervoor dient u deze meteen na het ongeval vochtig te bewaren. Als de tand opdroogt, kan hij niet meer teruggezet worden. Ook wanneer u de tand goed bewaard hebt, blijft het de vraag of hij weer zal aangroeien. Kan de tandarts de tand niet terugplaatsen of groeit hij niet aan? Dan heeft u een implantaat nodig. In dat geval lopen de kosten erg op.