De kosten voor een stralende glimlach lopen snel op. De mutualiteit betaalt deze deels terug. Echter neemt het ziekenfonds bepaalde tandheelkundige ingrepen niet voor haar rekening. Voor deze behandelingen biedt een tandverzekering uitkomst.
Beste tandverzekeringen van 2023
Verzekeraar | Voordelen | Meer info |
|
Dekking verplichte ziekteverzekering
Tot u 18 jaar bent, betaalt de verplichte ziekteverzekering de kosten voor basistandzorg. Bij een niet-geconventioneerde tandarts is het supplement op de wettelijk vastgestelde bedragen voor eigen rekening. Ingrepen zoals kronen, bruggen en implantaten komen bij kinderen en jongeren niet in aanmerking voor restitutie. Ook een beugel kost u zelf een flinke duit.
Volwassenen krijgen de basistandzorg, zoals controles, tandsteen verwijderen of tanden vullen, gedeeltelijk terug. Ook hier dekt de mutualiteit duurdere ingrepen vaak niet of maar deels.
Dekking aanvullende tandverzekering
Een tandverzekering geeft u financiële bescherming voor de ingrepen die het ziekenfonds niet dekt. Afhankelijk van de verzekeraar omvat het verzekeringspakket terugbetaling van:
- Orthodontie
- Parodontologie
- Preventieve tandzorg
- Curatieve tandzorg
- Implantaten
- Prothesen
Doorheen uw leven vult een tandverzekering de tekortkomingen van het ziekenfonds aan. Kinderen en jongeren hebben vaak nood aan een beugel. Volwassenen krijgen te maken met tandwortelproblemen of hebben implantaten nodig. Op latere leeftijd dringt een tandprothese zich op.
Zonder aanvullende verzekering krijgt u zo’n 20% van de kosten of een forfaitair bedrag terugbetaald. Met een tandverzekering trekt u de terugbetalingspercentages op naar 50% tot 100%. Preventieve tandzorg is vaak volledig verzekerd. Ook bij complexere ingrepen ondersteunt de verzekering u, waar het ziekenfonds dit vaak niet doet. De exacte terugbetalingspercentages en maximumbedragen verschillen per verzekeraar.
Gecombineerde dekkingen
Een tandverzekering komt ook voor in combinatie met andere dekkingen, bijvoorbeeld een aanvullende ziekteverzekering. Daarin bent u verzekerd voor meerdere gezondheidsdiensten, zoals kinesitherapie, een bril of hoorapparaat. U kan uw bestaande verzekering ook aanvullen met een hospitalisatiepolis. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen staat de tandverzekering los van andere polissen. U kan zelf bepalen welke dekkingen belangrijk voor u zijn.
DKV biedt bijvoorbeeld verschillende formules voor elk van zijn aanvullende verzekeringen. Voor de tandverzekering kiest u tussen de drie Smile dekkingen, van de meest eenvoudige tot de meest uitgebreide. Deze verzekering kan dan gecombineerd worden met één van drie formules van de hospitalisatieverzekering Hospi of de aanvullende ziekteverzekering Daily. Zo beschermt u uzelf en uw gezin volgens uw behoeften.
Alle artikelen over tandverzekeringen
- Hoe krijg ik een terugbetaling voor orthodontie en wat zijn de voordelen van Helan Dentalia Up?
- Hoe werkt een tandverzekering?
- Ontdek waarom het verzekeren van je tanden belangrijk is
- Tand los, afgebroken of beschadigd: wat te doen bij een tandongeval?
- Tandverzekeringen kinderen
- Verzekeringen beugels en orthodontie volwassenen
- Vind de beste tandverzekering voor uw behoeften
- Waarom is een tandverzekering interessant en heb ik het nodig?
- Wat dekt een tandverzekering?
- Wat is de wachttijd bij een tandverzekering?
- Wat is het verschil tussen het tandvoordeel en een tandverzekering?
Beste verzekeringen en verzekeringsadvies
Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de beste verzekeringen en verzekeringsadvies dankzij onze gratis nieuwsbrief.