In tijden van hoge inflatie en de hiermee gepaard gaande dalende koopkracht, is uw geld beleggen vaak een beter idee dan het te parkeren op uw spaarrekening. Geld sparen is uiterst belangrijk, maar voor grote spaarbedragen zijn er betere alternatieven. Een van de opties is investeren in vastgoed.
Een belegging in vastgoed vraagt echter wel om een lange termijn horizon. Uiteraard zijn bepaalde vastgoedcategorieën in mindere of meerdere mate onderhevig aan de conjunctuur en kunnen ook demografische en situationele ontwikkelingen een invloed hebben op uw vastgoedbelegging.
Waarom beleggen in vastgoed?
De geschiedenis toont ons dat investeren in Belgisch residentieel vastgoed steeds een goede investering was. Zo’n belegging levert u in principe een regelmatig inkomen op of stelt u in staat uw beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door te beleggen in vastgoed spreidt u enerzijds uw risico en anderzijds uw vermogen. Al uw spaargeld investeren in vastgoed is niet het beste plan, aangezien u steeds een buffer dient aan te houden op uw spaarrekening. Het stelt u wel in staat om een uitgebreide beleggingsportefeuille uit te bouwen. Ook in het kader van pensioensparen is vastgoed een uitstekende keuze.
Lage rente
Een van de factoren die een vastgoedinvestering extra interessant maakt, is de huidige lage rente op het spaarboekje. Uw koopkracht daalt wanneer uw spaargeld geparkeerd staat op uw spaarrekening. De inflatie is momenteel op het hoogste niveau sinds 1983. De indicator voor prijsstijging gaat vooral de hoogte in door de fors gestegen energieprijzen, maar ook de schaarste op de arbeidsmarkt en de supply-chain-bottlenecks veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne drijven de prijzen naar boven. Het zou dus jammer zijn uw geld niet aan te wenden, aangezien het nu zienderogen minder waard wordt.
Stabiliteit
Vastgoed is over de jaren heen steeds stabiel gebleven. Vastgoed biedt stabiliteit in tijden van crisis. Dit is tijdens de coronacrisis enkel nog maar eens duidelijk geworden. Maar ook tijdens de bankencrisis van 2008 is de waarde van Belgisch vastgoed stabiel gebleven, ondanks de crash van de huizenmarkt in Amerika. De prijzen volgen al jaren een stijgende trend, en experts verwachten niet dat de vastgoedprijzen de komende jaren nog veel zullen dalen. Samengevat is beleggen in vastgoed een belegging die zowel veilig is, als rendeert.
Mogelijkheden om te beleggen in vastgoed
Bij een vastgoedbelegging denkt u wellicht aan het rechtstreeks kopen van een pand om dit te verhuren. Dit is de meest voor de hand liggende manier om te investeren in vastgoed. Het is echter ook mogelijk om onrechtstreeks te investeren door financiële producten te kopen die op hun beurt in vastgoed beleggen.
Rechtstreeks beleggen
Als u rechtstreeks wil beleggen, zijn er nog twee mogelijkheden. De meest voor de hand liggende is zelf vastgoed kopen en het pand vervolgens verhuren. Daarnaast is het ook mogelijk om vastgoed te kopen bij een vennootschap die instaat voor het onderhoud en de verhuur van het pand. Bij deze vorm van beleggen ontvangt de belegger maandelijks een deel van de huuropbrengsten en hoeft hij enkel de contracten te ondertekenen. Voorbeelden hiervan zijn serviceflats en studentenkamers. De zorgen zoals het vinden van geschikte huurders en het onderhouden van het pand zijn niet voor de eigenaar, waardoor het een bijna zorgeloze belegging is.
Onrechtstreeks beleggen
Naast rechtstreeks in vastgoed beleggen, is onrechtstreekse belegging in vastgoed ook mogelijk. Dit kan via gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) of vastgoedcertificaten.
Vastgoedfondsen (GVV’s)
Een Gereglementeerde Vastgoed Vennootschap (GVV) biedt de belegger de mogelijkheid om indirect in alle mogelijke vastgoedsegmenten te investeren. Dit kan gaan van kantoren, winkels, logistieke panden, residentiële woningen tot studentenhuisvesting.
Vastgoedcertificaten
Een tweede manier om indirect te beleggen in vastgoed is aan de hand van vastgoedcertificaten. Dat is bovendien de oudste vorm van papieren vastgoedbeleggingen in België. Vastgoedcertificaten geven recht op een deel van de huurinkomsten en de verkoopopbrengst van de gebouwen die met de uitgifte van die certificaten werden gefinancierd. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met het feit dat de verhandelbaarheid op de beurs niet optimaal is. Sommige certificaten worden soms dagen of weken niet verhandeld. Dit impliceert dan ook dat de koersen serieuze sprongen kunnen maken. Gezien het gebrek aan mogelijke risicospreiding, het veelal hoge risico en de moeilijke verhandelbaarheid worden vastgoedcertificaten niet aan iedereen aangeraden.
Rendement en risico’s
Rechtstreekse beleggingen
Wanneer u kiest voor een rechtstreekse belegging in vastgoed, heeft u als eigenaar recht op alle inkomsten na aftrek van de kosten (exploitatie-, rente- en beheerskosten). Dat geldt voor de huur maar ook voor de winst bij verkoop, als er sprake is van een eventuele waardestijging. Aan de andere kant draagt u als eigenaar het volledige verlies bij een waardedaling. Er zijn ook andere risico’s, zoals negatieve waardeontwikkeling van het vastgoed, onderhoudsrisico’s, fiscale risico’s en liquiditeitsrisico’s.
Onrechtstreeks beleggen
Bij een onrechtstreekse belegging is het rendement vergelijkbaar, met uitzondering van extra kosten voor het beheer en diverse fondskosten. Het risico is hier lager, omdat u minder inzet heeft.
Zelf aan de slag
Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het beleggen in vastgoed, maar weet u niet hoe u moet beginnen? Schrijf u dan zeker in op onze nieuwsbrief. Financus helpt u bij het bekijken en ontdekken welke investering het best bij u past en wat het meeste rendement oplevert. Op deze manier kunt u zelf aan de slag gaan met het beleggen in vastgoed en de kans op succes vergroten.